У Запорізькій області розкинувся найбільший у країні кизиловий сад, вирощений за органічною технологією. Нещодавно у село Нове Пологівського району завітали представники Національного реєстру рекордів України — і вручили його власнику фермеру Сергію Ольшанському (на знімку) відповідний сертифікат.

Нині у п’ятнадцятигектарному саду — орієнтовно 12 тисяч дерев. А починати довелося з нуля.
Історія бере початок у 2013 році — тоді Сергій Ольшанський привіз із Криму десять з половиною тисяч саджанців. Хотів взяти зо трійко сортів — але йому продали дерева аж 24-х! Та

Є у ній і ранньостиглі, і середньостиглі, і пізньостиглі сорти. Збирають врожай вручну — на сезонні роботи наймають працівників у селі Нове. Іноді, коли вродило дуже рясно, доводиться возити людей автобусами зі «столиці» ОТГ — міста Токмак.

На ділянці поблизу Нового колись був занедбаний фруктовий сад — хіба шкідники та хвороби рослин у ньому добре плодились. Та вже через кілька років Сергій Ольшанський отримав перший врожай кизилу, який «затягнув» на 20 тонн. Цього року зібрали вже 60 тонн. На проектну потужність — 1000 тонн — планують вийти через п’ять-шість років. Частину врожаю доправляють до переробників у свіжому вигляді, частину — у замороженому.

Чому саме кизил? Фермер каже, що таким товаром у промислових масштабах у країні ще не займались. А вирощувати яблука або вишні — означає потрапити у щільно «укомплектований» ринок.

За словами Сергія Ольшанського, кизил — не надто примхливе дерево і потерпає від хвороб та шкідників нечасто. До того ж, консультує фермерське господарство відома вчена, завідувачка відділу акліматизації плодових рослин Національного ботанічного саду імені М. М. Гришка Світлана Клименко.

Вітамінні плоди йдуть на переробку: з них роблять соуси, десерти, варення, пастилу, компоти, пюре... Продукція випускається під власною торговою маркою. Продається у великих торговельних мережах. Рік тому почалася співпраця із Закарпаттям — тамтешні підприємці з кизилу роблять палінку (фруктову горілку) і настоянку.

Вся продукція — натуральна: уже сім років кизиловий сад Сергія Ольшанського сертифікується за міжнародною системою Organic Standart. Умови жорсткі й суворо контролюються: лише механічна обробка землі і жодної хімії у використанні. Можна послуговуватись лише біологічними препаратами. У фермерському господарстві закладено і сучасний розплідник на 1500 саджанців кизилу.

Задля «просування» ексклюзивного товару запорізький фермер брав участь у численних виставках, побував у багатьох країнах: Латвії, Болгарії, Польщі, Японії, Франції, Німеччині, ОАЕ... Каже, що займається не тільки бізнесом, а й популяризацією кизилу.

Запорізька область.

Фото надано Сергієм ОЛЬШАНСЬКИМ.

До речі

Про цілющі властивості солодко-терпкого кизилу знали у стародавніх Греції та Азії — ще задовго до нашої ери. Ягода згадується у тибетській та китайській медицині. Її вживали при лихоманці, шумі у вухах, болю у попереку, а також для покращення апетиту і зміцнення імунітету.

Плоди кизилу — не лише джерело вітаміну С, а й мікроелементів: натрію, калію, магнію, фосфору, кальцію.

Утім, кизил протипоказаний при нервовому збудженні та порушеннях психіки. Також слід пам’ятати, що перезрілі ягоди містять дуже багато цукру.