Голова Рівненської ОДА Віталій Коваль.

У мальовничому куточку села Олександрія Рівненського району (неподалік Рівного), де свого часу розміщувалися піонерські табори відпочинку, з 2003 року в одному з приведених у комфортний стан корпусів розмістився комунальний заклад «Рівненський обласний центр комплексної реабілітації» Рівненської обласної ради.

Заклад неприбутковий, він утримується за кошти обласного бюджету, а віднедавна ще й за кошти територіальних громад.

Центр виконує важливу функцію, яку не можна оцінити у коштах, — реабілітує людей з першою, другою, третьою групами інвалідності різних нозологій.

— Наш заклад кілька років тому розширив коло осіб, яким ми надаємо послуги з комплексної реабілітації. Тепер у центрі можуть перебувати не лише учасники АТО/ООС, а й члени їхніх родин, — розповідає директор центру Оксана Кравчук. — У нас проходила реабілітацію така категорія людей із Козинської, Радивилівської, Костопільської та інших територіальних громад. За півроку у нас відновлювали свої сили майже півтисячі мешканців області. Сам курс реабілітації розрахований на тридцять днів. Наші пацієнти мають належні комфортні умови для проживання. Кімната на двох осіб, їх по дві у блоці, де є туалет, душ. Адже до нас на реабілітацію приїздять зазвичай люди, які далеко, а інколи й самостійно пересуватися не можуть. Це враховано в усіх місцях нашого центру, де є ліфт, пандуси, поручні...

Інструктор з трудової терапії Людмила Ковальчук проводить сеанс з підопічним Юрієм Абрамчуком.

Загалом одночасно реабілітаційний центр в Олександрії може прийняти півсотню пацієнтів. Для них організовано чотирьохразове харчування. Всі медикаменти та реабілітація тут безплатні — фінансовим донором є обласний бюджет. Працівники розповіли, що центром цікавляться і обласна влада, і депутати обласної ради, які тут часто бувають. Навідується сюди і голова Рівненської ОДА Віталій Коваль, цікавиться проблемами, чи потрібна допомога влади.

Щодо самої реабілітації людей з інвалідністю, то для цього в Олександрії є всі умови. Найперше — кваліфікований медичний та обслуговуючий персонал. У центрі працюють досвідчені лікарі Оксана Кравчук (вона ж директор), Алла Довгун, Ольга Демчук, медсестра з фізіотерапії Катерина Миронець. Є у штаті також фахівець з фізичної реабілітації, інструктор з трудотерапії та інші. Смачні страви готує кухар Анна Ахкамова з помічниками, що сприяє хорошому настрою пацієнтів.

Тут надають послуги з медичної та фізичної реабілітації, соціальної та психологічної реабілітації, професійної орієнтації й адаптації.

Щодо матеріальної бази, то вона хороша для комплексної реабілітації. Так, у центрі є соляна кімната для галотерапії, ампліпульс, електрофорез, вітафон для лікування опорно-рухового апарату та болю у м’язах, дарсонваль, практикують лазеротерапію та ультразвукову терапію, вібромасаж ніг. Є тренажерний зал для лікувальної фізкультури, реабілітаційна клітка для лікування опорно-рухового апарату тощо. Клітку придбали за кошти обласного бюджету.

— А головне — у колективу є бажання допомогти всім, хто до нас їде на реабілітацію, хто чекає від нас допомоги і розради. Стараємося оточити їх увагою, виправдати їхні надії. Бо знаємо, що людям з інвалідністю живеться нелегко у наш час, — каже директор центру Оксана Кравчук, яка нарвала чорнобривців для підопічних, щоб підняти їм настрій.

Рівненська область.

Фото надані авторами та Олександра ПОЛІЩУКА.