Виробництво запустило ТОВ «Акваферма Тилігул». Будівництво ферми розпочали у червні цього року. Загальна площа підприємства становить шість тисяч квадратних метрів, тут розміщено інкубаторій, приміщення для утримання маточного стада та для товарного вирощування, цех переробки. На фермі впродовж року підтримуватиметься необхідний клімат екваторіального регіону Тихого океану з мінімальними енерговитратами. На даху змонтовано сонячну електростанцію, спроможну забезпечити струмом. Крім того, є наукова лабораторія для вивчення популяції інших видів риб та контролю якості продукції.

Досягнення зафіксували та засвідчили сертифікатом Національних рекордів України у категорії «Найбільший об’єкт» в номінації «Найбільша акваферма з вирощування креветки». В урочистому відкритті підприємства взяли участь голова Миколаївської облдержадміністрації Віталій Кім, народні обранці Давид Арахамія та Олександр Пасічний, депутати місцевих рад.

Віталій Кім зазначив: така акваферма є зразком соціально-відповідального виробництва, що сприятиме розвитку регіону, а влада, в свою чергу, підтримуватиме розвиток бізнесу в області.

Як повідомив генеральний директор ТОВ «Акваферма Тилігул» Всеволод Ковальчук, перша черга ферми, яка є складовою частиною цього розплідника, дасть змогу вирощувати в рік від 500 до 550 тонн готової продукції — приблизно 10% українського ринку споживання креветки загалом. Створено 200 робочих місць, 180 з яких отримали мешканці Прогресівки та інших сіл громади. Керівництво підприємства готове підвозити працівників на роботу та навчати їх основ виробництва.

Народний депутат України Давид Арахамія також подякував керівництву ТОВ за серйозні інвестиції в успішний проект. «Складно уявити, що на місці пустиря створено таке потужне підприємство з вирощування королівської креветки, — зазначив він на відкритті. — Уже вкладено понад 100 мільйонів гривень в першу чергу, а в завод з виготовлення кормів додатково зайдуть ще 60 мільйонів гривень. Ми підтримуємо таких інвесторів, тим більш приємно, що один з них родом з Миколаєва».

Серед переваг нового виробництва — замкнутий цикл повного очищення води з мінімальним впливом на довкілля, а ще тут обіцяють не застосовувати антибіотики та інші ветеринарні препарати.

Миколаївська область.

Фото з сайту https://nikvesti.com/