Заслухавши доповідь провідного експерта на ринку виробництва нафтопродуктів Геннадія Гуцу стосовно стану ПАТ «Одеський нафтопереробний завод» (на знімку), члени комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Одеської облдержадміністрації дійшли висновку, що підприємство в тому стані, в якому перебуває зараз, є техногенно-екологічною загрозою для Одеської області.

Геннадій Гуцу зазначив, що за рівнем техногенної безпеки Одеський нафтопереробний завод є одним із найкритичніших об’єктів Одеської області. Простій підприємства впродовж десяти років, відсутність будь-якого процесу з належного його утримання, відсутність заходів з утилізації наявних промислових відходів призвели до надто критичної ситуації, що може загрожувати катастрофічними наслідками екологічного й пожежного характеру.

— Нині на території заводу сконцентровано дуже багато вибухонебезпечних і пожежонебезпечних залишків нафтопродуктів. Особливу увагу хотів би приділити й тому факту, що практично у всіх заводських резервуарах, у трубопроводах, у технологічному обладнанні відзначається наявність так званого пірофорного заліза — це залишки нафтопродуктів із частинами металу цих конструкцій вступили через значну кількість часу в реакцію і являють собою досить важку тягучу масу, що має можливість самозайматися за певних умов», — зазначив Геннадій Гуцу.

За його словами, на заводі є під робочим тиском шість буллітів, в яких, за попередньою оцінкою, міститься від 70 до 80 тонн водню, який є вибухонебезпечним газом, і в разі його вибуху може бути ушкоджена територія в радіусі 500—600 метрів. А про можливі катастрофічні наслідки годі й казати.

— На складі, який, до речі, й нині не охороняється, розміщено (за візуальною оцінкою) 1000 тонн лускованої сірки. Це один із побічних продуктів нафтопереробки, що також має властивість самозаймання за певних умов.

Окрему небезпеку становить і газове господарство, до резервуарів якого зливався зріджений газ, вироблений у процесі нафтопереробки. На даний момент за залишками технологічного устаткування й манометрів можна зробити висновок, що там очевидний робочий тиск газоподібних і рідких вуглеводнів. На території заводу розміщені очисні споруди, куди під час виробництва скидали залишки, що містять нафту. Також звертаю увагу членів комісії з питань техногенно-екологічної безпеки й надзвичайних ситуацій Одеської облдержадміністрації на те, що завод розташовується на горі, яка пронизана штольнями й катакомбами. Під час простою заводу вони не тампонувалися, не виконувалося їх спеціальне заливання зміцнювальними розчинами, а під час війни й після неї туди скидали залишки продуктів після нафтоперегонки. За певних умов усе це може спалахнути і призвести до непоправних екологічних і техногенних наслідків», — додав Геннадій Гуцу.

За оцінкою експерта, зупинка заводу здійснювалася стихійно, без дотримання вимог технологічного регламенту й виробничих інструкцій із зупинки такого роду виробництв на тривалий період.

За результатами обговорення комісія вирішила ситуацію навколо ПАТ «Одеський нафтопереробний завод» попередньо визначити як надзвичайну (техногенного характеру).

Голова Одеської облдержадміністрації Сергій Гриневецький дав доручення Департаменту економічної політики і стратегічного планування ОДА з метою недопущення виникнення надзвичайної ситуації техногенного характеру, що може являти загрозу для жителів Одеської області, підготувати звернення до Кабінету Міністрів України щодо прийняття відповідних рішень для визначення шляхів подальшого функціонування ПАТ «Одеський нафтопереробний завод».

Одеська область.

Фото надано автором.