Проте більше половини українських сімей значно збідніли за останній рік.

Зокрема, за даними опитування, майже 66 % опитаних висловили згоду з тим, що протягом двох останніх років вони стали біднішими. Для 35,3 % громадян два останні роки не стали поганими, але й про покращення говорити не доводиться. Заробітки залишилися на колишньому рівні.

Серед причин погіршення матеріального стану українців більшість учасників опитування називають некомпетентність влади. 39,1 % віддали перевагу саме такому варіанту. На другому місці — корупція у країні. Друга причина набрала не набагато менше, а саме — 35,4%. Дещо більше 10 % вбачають причину погіршення економічної ситуації в пандемії коронавірусу. Ще 10 % вважають, що у такій ситуації винна агресія на сході.

Мабуть, переважно через нестачу грошей українці не платять або не повністю сплачують комірне. Про це свідчать результати опитувань, проведених Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС).

Респондентів запитували: «Яка головна причина, чому ваше домогосподарство не сплачує за комунальні послуги?». Відповідь можна було обрати лише одну.
Більшість, а це 82 % зупинилися на варіанті «не вистачає грошей на оплату». Значно менше — 10,4 % — на відповіді «вважаю непрозорим механізм формування комунального тарифу», ще 3,4 % наголосили на низькій якості комунальних послуг. Варіант «не вважаю за потрібне платити» обрали 2 % опитаних. Лише 1,1 % українців обрали інший варіант або вагалися з відповіддю.

За результатами іншого дослідження, 81,7 % домогосподарств повністю сплатили комунальні послуги за останній місяць. Про часткову оплату сказали 14 % респондентів, а 3,5 % узагалі не сплачували нічого.

Серед опитаних співгромадян, які частково або повністю сплачували за комунальні послуги, 35,1 % стверджують, що вартість комунальних послуг становить 16—30 % від доходу домогосподарства, а за словами 49,6 % респондентів — понад 30 % від доходу. За словами 13,2 % респондентів, їхні домогосподарства отримують субсидії.

Тим часом Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО) повідомляє, що світові ціни на продукти харчування б’ють антирекорди. Так, лише у жовтні вони зросли на 3 % і досягли максимуму з липня 2011 року.

У жовтні середнє значення Індексу продовольчих цін ФАО, що дозволяє відстежувати коливання світових цін на найбільш популярні продукти харчування, досягло 133,2 пункта. Це на 3,9 % вище, ніж у вересні.

За даними ФАО, цей показник зростає три місяці поспіль.

Індекс цін на олію у жовтні підскочив на 9,6 %, до 184,8 пункта, досягнувши історичного максимуму. Індекс цін на зернові зріс на 3,2 % до 137,1 пункта. Найбільше подорожчала пшениця.
Індекс цін на молочну продукцію піднявся на 2,6 % до 120,7 пункта. Найсильніше це відбилося на вершковому маслі, а також на сухому знежиреному і незбираному молоці.

Середнє значення індексу цін на м’ясо ФАО знижується третій місяць поспіль. У жовтні показник зменшився на 0,7 %. Світові котирування на свинину впали на тлі скорочення закупівель з боку Китаю, а яловичини — внаслідок різкого зниження котирувань м’яса, яке постачається з Бразилії. У той же час ціни на м’ясо птиці та баранину зросли через високий попит у світі на тлі очікуваного уповільнення зростання обсягів виробництва.