В історичному центрі Одеси, на подвір’ї будинку на вулиці Буніна, 7, з’явилася незвичайна скульптурна композиція, присвячена пам’яті каменоломів Одеси. Тут працює музей «Катакомба Кантакузена», який є філією музею «Підземна Одеса» на Молдаванці. Це найстаріша каменоломня Карантинної балки Одеси (перший настінний напис датується 1812 роком). За даними фахівців, саме з її каменю збудовано низку особняків історичного центру міста.

Перед входом до музею з’явилася нова пам’ятка Одеси — пам’ятник тисячам каменоломів, які працювали в різні роки на благо міста. Скульптура виготовлена з одеського ракушняка і зображає двох каменоломів, котрі сіли перепочити на підняті з шахти камені після виснажливої праці.

Проект реалізували за ініціативою фонду вивчення та збереження спадщини Одеси «Пам’ять». Скульптор — Олександр Коваленко.

Нагадаємо, що Одеські катакомби — фантастичний лабіринт, розташований під Одесою та її околицями. Загальна протяжність одеських катакомб оцінюється в три тисячі кілометрів, їх утворення датується переважно XIX — початком XX століття.

Одеса.