Завдяки програмі «Безпечне місто» кількість злочинів, розкритих по гарячих слідах у Донецьку, збільшилась удвічі. «Голос України» дізнався, що відбувається після дзвінка на спецномер «102» і як працює сучасна система реагування на правопорушення та надзвичайні події. 

Замість паперів — комп’ютери і монітори

Центр оперативного реагування міліції відкрито в Донецьку майже два роки тому. Розташований у спеціально відремонтованому приміщенні, підрозділ забезпечує приймання та автоматизовану обробку повідомлень про правопорушення з усього обласного центру, а також миттєве реагування на такі повідомлення. Якщо раніше оператор служби «102» занотовувала до журналу повідомлення від громадянина, а потім починала обдзвонювати відповідні відділи внутрішніх справ, то тепер інформація про подію потрапляє до системи автоматично і в режимі реального часу.

Робоче місце оператора оснащене комп’ютером, до якого співробітниця центру вносить дані під час опитування громадянина.

— З початку зміни надійшло вже 23 повідомлення: дорожньо-транспортні пригоди із потерпілими та без потерпілих, сімейні сварки, конфлікти із сусідами. Повідомляють також про крадіжки з автомобілів, зникнення гаманців, телефонів. Моє завдання — прийняти якнайбільше повідомлень, опитати співрозмовника про місце пригоди, дізнатися, чи є потерпілі, чи потрібно направити «швидку» тощо, — розповіла Ольга Усачова, яка працює в центрі п’ять місяців.

Три оператори та чотири інспектори із керування нарядами міліції — такий штатний «мінімум» для однієї зміни, яка триває 12 годин. 

Інформація про те, що трапилося, з’являється в системі моментально, і її бачать усі, хто має доступ: від наряду міліції до обласного управління. 

У приміщенні для інспекторів стіну прикрашає величезного розміру панель із картою міста. На ній символами в режимі реального часу позначено розташування нарядів міліції, а також місця скоєння правопорушень. Співробітник центру може швидко побачити, який наряд варто відправити за викликом, а також відстежити стан розв’язання ситуації. На окремих моніторах можна бачити ситуацію на основних автомагістралях міста.

До системи передають інформацію близько 700 камер відеоспостереження, розташованих на центральній площі, в місцях масового відпочинку, біля залізничного вокзалу, аеропорту, стадіону «Донбас Арена». 

У міліції відзначають надзвичайну ефективність таких технічних засобів. Наприклад, під час Євро-2012 іноземний громадянин фотографувався поблизу стадіону на фоні фонтана-м’яча, коли невідомий зловмисник поцупив сумку. Злочин вдалося розкрити по гарячих слідах саме завдяки камерам відеоспостереження: коли правоохоронці передивилися запис, то навіть побачили обличчя зловмисника.

Старший інспектор Костянтин Басянов має великий досвід роботи в черговій частині районного відділу, а нині працює в центрі оперативного реагування міліції. «Зараз набагато зручніше і легше, бо всі наряди бачимо на карті, — зізнався співрозмовник. — Працюємо не наосліп, а бачимо конкретне розташування наряду на території міста. У разі загострення ситуації можемо оперативно направити додаткові сили. Немає затримки в часі: на інформацію реагуємо враз».

Наряд міліції отримує сигнал одразу після того, як перша інформація про правопорушення надійде до системи. Це лічені секунди. 

Траплялися випадки, коли оператор ще продовжувала опитувати потерпілого, а правоохоронці в цей час уже переслідували зловмисника і могли відстежити його пересування завдяки камерам відеоспостереження. 

Тож у міліції наполегливо радять телефонувати на «102» у перші хвилини і навіть секунди після скоєння правопорушення. Це дасть змогу затримати зловмисника по гарячих слідах.

Пік повідомлень від громадян припадає на вечірні години, а також вихідні й святкові дні. У разі потреби кількість операторів та інспекторів збільшується.

Міліція європейського зразка

Центр оперативного реагування міліції — частина системи «Безпечне місто», яка реалізується за кошти обласної ради. Ініціатором програми свого часу виступив тодішній начальник Донецького міського управління міліції, а нині — перший заступник міністра внутрішніх справ Віктор Дубовик. Саме завдяки його наполегливості й комплексному підходу було втілено технічні та програмні рішення, які вважаються найбільш сучасними й досконалими серед регіонів України.

Про те, що таке система «Безпечне місто», як вона сприяє розвитку і покращенню міліції області, розповів начальник ГУ МВС України в Донецькій області Роман РОМАНОВ.

— Програма «Безпечне місто» — нова комплексна технічна система, яка оптимізувала роботу міліції Донецька й області. У рамках цієї програми в ключових містах — Донецьку, Макіївці, Маріуполі та Горлівці — уже створені центри оперативного реагування міліції. А чергова частина обласного главку є координаційним центром, на який покладено функції контролю за всіма черговими частинами в 58 відділах внутрішніх справ області.

Зокрема, основним завданням Центру оперативного реагування міліції Донецька є організація реагування абсолютно на всі дзвінки, які надходять на спецлінію «102», контроль за своєчасним виїздом на місця пригоди нарядів міліції і подальший супровід тяжких, особливо тяжких злочинів і надзвичайних ситуацій. За своєю апаратно-програмною оснащеністю центр є кращим в Україні. Під час його створення використовувалися найновіші технології, а також світовий досвід. Це дає змогу всім, хто звертається до міліції, отримати допомогу в найкоротший термін. Нині завдяки центру час прибуття наряду на місце пригоди з моменту звернення громадянина скоротився втричі і становить від 2 до 10 хвилин. А кількість злочинів, розкритих по гарячих слідах цього року, зросла удвічі.

Повністю оновлена матеріально-технічна база, система відеоспостереження, яка активно розвивається і не обмежена лише обласним центром. Відповідно до сучасних вимог оснащено чергову частину в Головному управлінні міліції області. Система використовується як ефективний засіб контролю за несенням служби підлеглими підрозділами. Вже зараз відображаються камери Центру оперативного реагування та чергової частини міського управління міліції м. Донецька, ведуться роботи з під’єднання камер чергових частин області.

Важливою частиною роботи є контроль за несенням служби нарядами міліції. Для цього використовується система GPS-навігації та електронна цифрова карта області, де в режимі реального часу видно наряди, які несуть службу. Крім того, впроваджено використання найновіших систем спостереження за рухом автотранспорту як на в’їзді до міста, так і безпосередньо в обласному центрі. Це дозволяє в режимі реального часу відстежувати конкретні транспортні засоби в загальному потоці, у тому числі — ті, що перебувають у розшуку.

А нова чергова частина в Донецькому міському управлінні, відкрита цього року, покликана координувати діяльність усіх районних чергових частин міста. Реалізація цього проекту дозволить здійснювати максимальний контроль за якістю збирання матеріалів на місці події і правильною кваліфікацією події, що сталася, узагальнення інформації про оперативну обстановку в місті і навіть виконання такого запобіжного заходу, як домашній арешт. На електронній карті міста відповідальний інспектор має можливість відстежувати пересування громадянина, проглядати його «записану» історію переміщень і своєчасно вживати заходів у разі порушення порядку перебування під домашнім арештом.

«Безпечне місто» — програма, яка успішно відпрацювала під час Євро-2012, проте її створення продиктоване не лише проведенням футбольного чемпіонату, а вимогами часу. Міліція перетворюється на правоохоронне відомство європейського зразка. 

Щодоби ми приймаємо близько 1,5 тисячі повідомлень від громадян, із них 30—40 — це резонансні випадки, які перебувають на контролі обласного главку. 

У перспективі планується модернізація системи прийому повідомлень за лініями «102». Передбачається, що всі дзвінки надходитимуть до єдиного диспетчерського центру на базі чергової частини обласного управління, що дозволить у режимі реального часу контролювати надходження викликів і реагувати на них. У такому разі ми в перші секунди знатимемо про серйозну подію і зможемо швидко задіяти потрібні сили. Такі заходи удосконалять роботу органів внутрішніх справ, дозволять краще забезпечити громадський порядок, захист життя і здоров’я громадян.

Донецька область.

До центру надходить інформація з десятків камер спостереження, розташованих у місті.


Роман Романов: «Створена система оперативного реагування дає змогу отримати допомогу від міліції у найкоротший термін».

Фото надані відділом зв’язків із громадськістю ГУМВС України в Донецькій області.