На ХІ всеукраїнському фестивалі «Тернопільські театральні вечори. Дебют», що відбувся в Тернополі, Хмельницький муздрамтеатр ім. М. Старицького показав «Стрибок у постіль» за п’єсою французького драматурга Марселя Мітуа. Оскільки мета заходу — виявлення та підтримка молодих талантів, то вибір саме цієї вистави зрозумілий. Це — третя постановка у Хмельницькому молодого режисера Дмитра Гусакова, та й більшість акторів — теж молоді.

Цей твір Мітуа популярний не лише на батьківщині автора. Це комедія ситуацій, де характери статичні, задані драматургом раз і назавжди, автор тільки маніпулює своїми героями, як досвідчений шулер картами. Тому й актори почуваються коліщатками і гвинтиками одного механізму. А дати йому раду може тільки режисер. І, до честі молодого Дмитра Гусакова, він зумів це зробити.

Він дуже точно підібрав виконавців, майстерно вибудував мізансцени, доповнивши діалоги драматурга численними знахідками. У результаті бачимо акторів умілими веслярами, що у морі сміху впевнено доправили човен комедії до бажаної пристані та до оплесків глядачів. Акторський ансамбль діє напрочуд злагоджено, партнери тонко відчувають і комізм ситуації, і одне одного, при цьому не порушуючи драматургічної основи і задуму режисера. Приємно, що такий ансамбль створили і досвідчені митці, і молоді виконавці — заслужена артистка України Галина Чайковська (зіграла Марію-Оділію Дюмор де Роз’є), артисти Анатолій Остапенко (Філіпп Себастьян), Емма Мужевітіна (Жозіана), Ярослав Кузик (Анрі Ботен), Сніжана Туткевич-Самойлова (Гіслена), Володимир Кіт (Жерар Юбер), Валентина Червоняк (Грета), Сергій Будник (Шарль-Едуард де Сен-Ном), Тетяна Козюк (Сюзон Будеван). Таке поєднання великого досвіду і молодої наполегливості свідчить про велике майбутнє театру. Навіть із того небагатого матеріалу для творення образів, який закладений у п’єсі, митці зуміли витиснути максимум. Кожен знайшов щось характерне, колоритне для подачі свого героя. Спрацювали багата фантазія і професійна гордість режисера й акторів. Особливо це стосується недавнього випускника театрального відділення Тернопільського педуніверситету Володимира Кота у ролі Жерара.

За підсумками цьогорічного фестивалю «Тернопільські театральні вечори» улюблениця публіки Галина Чайковська нагороджена спеціальним призом журі «За вірність акторській професії». Цілком заслужена відзнака за багаторічне служіння Мельпомені! Звичайно, при обговоренні вражень від вистави «Стрибок у постіль» не обійшлось і без зауважень. Серед найістотніших — те, що не завжди акцентовано на важливих поворотах сюжету, а це ускладнює його сприйняття. Картинки у калейдоскопі подій змінюються так швидко, що інколи не розумієш зв’язку між ними. Актори, перебуваючи в полоні тексту, поспішають, бо сюжет вимагає грати наступну картинку.

Щоправда, не забуваймо: вистава тільки починає жити. Такі динамічні постановки поліпшуються, як правило, прямо пропорційно до числа їх сценічних показів. З часом актори краще «обживуть» декорації, точніше передадуть стосунки своїх героїв і позбудуться зайвої метушливості в деяких епізодах, огріхів у сценічному мовленні. Вистава стане, хочеться вірити, однією з кращих у доробку хмельниччан. Це підтверджує і почесна відзнака — диплом ІІІ ступеня вже згаданого фестивалю.

Досвід минулих років показав, що режисери, які були відзначені на таких оглядах, порівняно швидко ставали відомими, і перші лауреати згаданого заходу вже завоювали визнання у мистецькому середовищі. Всі передумови для цього — талант, знання, працьовитість, постійне прагнення до пошуку нетрадиційних рішень, підтримка з боку художньо-адміністративного керівництва театру — в Дмитра Гусакова є. І ми щиро віримо, що ці крила, які наберуть ще більшої сили, забезпечать йому високий політ.

Богдан МЕЛЬНИЧУК, письменник, заслужений діяч мистецтв України.

Фото з архіву театру.