Кіровоградська загальноосвітня школа № 3 носитиме віднині ім’я Олени Журливої. За це проголосувала більшість депутатів міськради. Так вшановано пам’ять відомої поетеси, останні роки життя якої пройшли в Кіровограді.
Олена Журлива (Котова) народилася 24 червня 1898-го в Смілі на Черкащині в сім’ї сільського вчителя. Закінчила Вищі жіночі курси у Києві, філологічний факультет. Вчителювала у школах Києва, Харкова, Дніпропетровська, Москви, Кіровограда. У молодості чудово співала й гастролювала по Україні з концертами. Була запрошена до столичної Харківської опери на театральний сезон 1929—1930 рр. Та основним її покликанням була поезія. Почала друкуватися з 11 літ, її вірші з’являлись у різних антологіях, підручниках, журналах «Глобус», «Червоні квіти», «Червоний шлях», «Більшовик», «Кадри» тощо. На тексти поетеси композиторами П. Козицьким і В. Косенком створено пісні.
Сфальшовані судові процеси над «ворогами народу» зачепили й Олену Журливу. Її арештовано в Москві 1938-го, особлива нарада НКВС СРСР засудила поетесу до алтайських таборів на три роки. Реабілітували аж у 1957-му. Із концтаборів поетеса повернулася з підірваним здоров’ям і останнє десятиліття була прикута до ліжка тяжкою недугою. Проте побачили світ книжки її віршів «Земля в цвіту», «Червоне листя», «Хто знає, як рік минає», «Голуби», «Ой літечко, літо» та інші. Померла поетеса 10 червня 1971 року в Кіровограді.
Кіровоград.