Голова Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Андрій Клочко та його заступниця Аліна Загоруйко провели зустріч із представниками Бюро з демократичних інститутів та прав людини Організації з безпеки та співробітництва в Європі та Європейської комісії за демократію через право (Венеційська комісія). Вони обговорили положення проекту закону «Про вдосконалення процедури встановлення неможливості проведення загальнодержавних та місцевих виборів, всеукраїнського та місцевого референдумів на окремих територіях та виборчих дільницях».

Міжнародні експерти відвідали Україну в рамках підготовки на прохання Комітету експертного висновку щодо відповідності вказаного законопроекту нормам і стандартам Ради Європи та кращим європейським практикам.

Під час зустрічі очільник Комітету зазначив, що Україна, як демократична держава, поділяє принципи європейської спільноти, основним з яких є принцип невідчужуваності та непорушності прав і свобод людини та громадянина. Відтак забезпечення реалізації гарантованого Конституцією України права обирати та бути обраними до органів державної влади та органів місцевого самоврядування є пріоритетним завданням українського парламенту. У цьому контексті А. Клочко зауважив, що комітет врахував досвід виборчої кампанії місцевих виборів 2020 року. Зокрема, тоді у 18 територіальних громадах на Донбасі, що межують з лінією розмежування, не було проведено перші місцеві перегони. З огляду на це є нагальна потреба вдосконалити процедуру прийняття рішення про неможливість забезпечення підготовки та проведення виборів на окремих територіях у зв’язку з незадовільною безпековою ситуацією.

У свою чергу заступник голови комітету А. Загоруйко наголосила на тому, що відповідне рішення має прийматися виключно на підставі конкретних критеріїв оцінки безпекової ситуації, що мають бути встановлені компетентним у сфері національної безпеки органом. Також А. Загоруйко інформувала міжнародних експертів про те, що планом роботи комітету на період шостої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання передбачено проведення круглого столу на тему: «Реалізація виборчих прав громадян та права на місцеве самоврядування у громадах на підконтрольних уряду територіях через якісне регулювання процедури визначення стану безпеки», під час якого планується заслухати позицію військово-цивільних адміністрацій та інших зацікавлених сторін з цієї тематики.

Учасники зустрічі висловили сподівання на подальшу плідну співпрацю, а також, що підготовлений Бюро з демократичних інститутів та прав людини ОБСЄ та Венеційською комісією експертний висновок, опублікування якого заплановано на 11 грудня поточного року, сприятиме вдосконаленню положень законопроекту з урахуванням кращого європейського досвіду та демо-кратичних стандартів, повідомляє інформаційне управління апарату Верховної Ради України.