Про те, чого від реформи очікують на місцях, «Голосу України» розповіли голови місцевих рад різних рівнів
 
Андрій Федорук, 
голова Донецької 
обласної ради:
 
— Одним із актуальних питань на сьогодні є питання вдосконалення системи місцевого самоврядування. Президент України Віктор Янукович системно підійшов до розв’язання цієї складної проблеми. Він послідовний у своїй позиції щодо проведення реформи місцевого самоврядування, говорив про це, коли був в опозиції, і продовжує розвивати цей напрям зараз.
Принципова позиція глави держави — Концепція реформи не повинна бути нав’язана згори. Саме тому її обговорення проходило на всіх рівнях. Із цією метою в травні минулого року в обласній раді було створено робочу групу з розгляду питань реформування системи місцевого самоврядування й виконавчої влади на місцях. Робочою групою, зокрема, розглядалися питання внесення змін до Конституції в частині місцевого самоврядування, реалізації положень Закону «Про органи самоорганізації населення» та підготовки пропозицій з його вдосконалення.
У цілому представники органів місцевого самоврядування підтримують Концепцію реформи місцевого самоврядування і територіальної організації влади. Однак є й пропозиції. Вони, зокрема, стосуються питань створення відповідних матеріальних, фінансових і організаційних умов для здійснення органами місцевого самоврядування власних і делегованих повноважень і вдосконалення системи участі населення у прийнятті управлінських рішень. А також установлення механізмів державного контролю за законністю рішень органів місцевого самоврядування та якістю надання населенню адміністративних і соціальних послуг.
З урахуванням думки територіальних громад обласна рада підготувала доповнення до Концепції. Їх направлено в адміністрацію Президента, Міністерство регіонального розвитку, Державний фонд сприяння місцевому самоврядуванню, Українській асоціації районних і обласних рад.
Ліна КУЩ.
Фото надано прес-службою Донецької обласної ради. 
 

***

 
Андрій Садовий, міський голова Львова:
— Європейська хартія, акцептована Україною, передбачає максимальну повагу до місцевого самоврядування як структури, що об’єднує дуже багато людей. Міста завжди динамічніші, мобільніші. І ті країни, які роблять ставку на міста, мають успіх. Українська держава ще молода, і ми пробуємо шукати власний шлях. Урядники часто намагаються частину тих чи інших функцій забрати під державні вертикалі. Їх мотивація — скоріше робитимуть конкретні справи і менше корупції. Це не завжди так. У нас є Асоціація міст, яка часто продукує цікаві й мудрі думки. Я б дуже хотів, щоб мене почули усі урядовці: перед тим, як робити якісь зміни в питаннях місцевого самоврядування, вони повинні бути погоджені з Асоціацією міст.
Якщо проводити реформи, то в їхній основі має бути людина, щоб вона комфортніше почувалася, щоб було менше бюрократії і більше можливостей розв’язувати проблеми. Час повернутися до питання міліції громадської безпеки, яка має бути підпорядкована органам місцевої влади. Дуже багато питань забрано до повноважень держави. Взяти хоч б роботу Архбудконтролю. Дуже часто місцеву владу не інформують, коли починають якесь будівництво. Це неправильно. Потрібна тісніша координація. Для людей немає різниці, чия вертикаль, чия влада. Для людей повинна бути влада, яка служить громаді.
Загалом маємо багато нюансів, які нагорі не видаються великою проблемою, але створюють нам чимало клопотів. Львів — це місто, яке приймає дуже багато туристів. До кінця року — майже 1,9 мільйона осіб. Вони приїжджають, бо хочуть побачити європейське місто. І деякі «дрібнички» не завжди прикрашають наші міста. Хотілося б кращої синхронізації.
Богдан КУШНІР.
Фото прес-служби міської ради.
 
 
***
Василь Яковенко, селищний голова Стрижавки Вінницької області:
— Не думаю, що багато моїх односельців щось знають про Концепцію реформи місцевого самоврядування. Зате дедалі більше людей висловлюють готовність засукати рукави і братися за конкретні справи. Кажуть, нема чого сподіватися на доброго дядька з Києва, самим треба робити те, що нам під силу. Насправді люди випереджають реформу. Принаймні сповідують один з її головних принципів — залучення громади до самостійного розв’язання наболілих проблем.
У селищі 11 тисяч населення. Коли формували на нинішній рік програму розвитку територіальної громади, то всі 30 наших депутатів запропонували включити заходи, на вирішення яких загалом потрібно майже сто мільйонів гривень. Сума дуже велика. Ми зосередилися на найневідкладніших. Одним із них є ремонт дитячого садка. Уклали угоду з підрядником. Було це ще навесні. Однак з травня місяця структури Держказначейства не пропустили на ці роботи жодної гривні. І не тільки на ремонт дитсадка. Загалом на рахунках «мертво» лежать 800 тисяч наших грошей.
Одне слово, треба перевернути піраміду формування бюджету. Маємо гарний приклад сусідньої Польщі. Буваємо у партнерів у Свєнтокшинському воєводстві Польщі. Там гміна та її депутати на ділі є господарями на своїй території. У нас все навпаки: «згори» кажуть, що робити і скільки грошей витрачати. Невже з Києва видніше? А ось чому зволікають з реформою — про це мовчать. Документ, якого давно зачекалися на місцях, лежить десь під сукном у столиці. Чого чекають, не кажуть.
Віктор СКРИПНИК.
Фото надано селищною радою.