Цим документом пропонується внести зміни до законів України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», «Про зайнятість населення», «Про соціальні послуги» в частині посилення соціальної захищеності українських ветеранів та членів їхніх сімей на державному і місцевому рівнях.

Необхідність цих змін пов’язана з тим, що на сьогодні в Україні відсутній єдиний законодавчий акт, який би комплексно регулював процеси соціальної захищеності ветеранів війни та членів їхніх сімей на державному і місцевому рівнях, зокрема, щодо надання психологічних та соціальних послуг, освітніх можливостей, розвитку підприємницьких ініціатив чи посилення соціальної захищеності на випадок безробіття.

Пропоновані зміни стосуються встановлення додаткових гарантій соціального захисту захисників та захисниць, а також постраждалих учасників Революції Гідності, щодо безоплатного отримання психологічних, соціальних та освітніх послуг, посилення їхньої соціальної захищеності. Крім того, пропонується зміцнити роль центральних органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування щодо підтримки їхніх підприємницьких ініціатив.

Зокрема, статтю 20 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» пропонується доповнити таким положенням: «Держава гарантує підтримку та сприяє розвитку підприємницьких ініціатив та господарської діяльності ветеранів війни, осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, постраждалих учасників Революції Гідності та осіб, на яких поширюється чинність цього закону».

Господарську діяльність, яку здійснюють вищезгадані особи, а також громадські об’єднання ветеранів війни, відповідно до законопроекту пропонується називати «ветеранським підприємництвом».

При цьому органи державної влади та місцевого самоврядування в межах своєї компетенції повинні створювати умови для розвитку підприємницьких ініціатив та господарської діяльності ветеранів війни, зокрема, розробляти та ухвалювати державні, регіональні та місцеві програми соціальної підтримки захисників і захисниць та членів їхніх сімей.

«Цей законодавчий акт консолідує зусилля держави щодо створення належних умов для комплексної підтримки українських ветеранів та їхніх сімей. Він також змінить підходи до вирішення проблемних питань психологічної реабілітації, освіти, зайнятості, реалізації ветеранських підприємницьких ініціатив, активної участі наших захисників у житті своїх територіальних громад», — зазначила міністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна, висловивши сподівання на швидкий розгляд та ухвалення законопроекту Верховною Радою.