«Втрат серед військовослужбовців Об’єднаних сил внаслідок дій ворога немає», — сказано в повідомленні.

З початку дії Додаткових заходів з посилення режиму припинення вогню від 27 липня 2020 року в результаті обстрілів і збройних провокацій російської сторони загинули 66 українських бійців, ще 275 дістали поранення. Про це заявила місія України при ОБСЄ під час засідання Форуму безпекового співробітництва в середу.

А в четвер на засіданні Постійної ради ОБСЄ у Відні місії США та Євросоюзу закликали Росію до конструктивної участі в мирних переговорах у Тристоронній контактній групі (ТКГ). «Ми закликаємо Росію брати конструктивну участь у Тристоронній контактній групі та відкрити всі КПВВ уздовж лінії зіткнення, щоб забезпечити вільне пересування цивільного населення», — заявила тимчасово повірена в справах США при ОБСЄ Кортні Острієн.

Вона також закликала РФ припинити перешкоджати діяльності Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, яка згідно з мандатом має звітувати про події на всій території України, включаючи тимчасово окупований Росією Крим.

25 листопада відбулося патрулювання повітряного простору вздовж державного кордону Республіки Білорусь у складі функціональних винищувачів Су-30СМ Білорусі та Росії. У Міноборони Білорусі заявили, що прийнято рішення про нарощування чергових сил ППО і спільне з Росією патрулювання в повітряному просторі.

Водночас із української сторони на кордоні з Білоруссю розпочалася спільна спеціальна прикордонна операція «Полісся». Вона координується Державною прикордонною службою України й проводиться разом із силами Національної гвардії, Національної поліції, ЗСУ та іншими залученими резервами, повідомляє прес-служба ДПСУ.

«Це подальші заходи щодо нарощування охорони та захисту українського кордону з метою недопущення міграційної кризи і протидії протиправній діяльності», — зазначили у відомстві.

Контроль режиму державного кордону здійснюватиметься збільшеними прикордонними нарядами з одночасним нарощуванням сил і засобів на можливих напрямках спроб прориву груп незаконних мігрантів. В охороні кордону для патрулювання і моніторингу застосовується авіація, безпілотні авіаційні комплекси, а також технічні засоби спостереження. Крім того, передбачено істотне посилення прикордонного режиму вздовж українсько-білоруської  ділянки державного кордону.

Зі свого боку міністр оборони України Олексій Резніков висловив думку, що сьогодні відбувається перевірка демократичного світу на стійкість і здатність протистояти агресивній політиці РФ.

«Відбувається зараз стрес-тест НАТО, відбувається стрес-тест Європейського Союзу, почався він з Литви, потім продовжився в Польщі. Вони взагалі хитають світ на гнучкість...», — підкреслив Резніков, передає Укрінформ.

На думку міністра, зараз спостерігається чергова ескалація передусім саме інформаційної війни, розрахована на внутрішню аудиторію РФ. Йдеться про заяви кремлівських пропагандистів про нібито готовність ЗСУ до наступальної операції на Донбасі.

«Вони сьогодні накручують істерію саме у своєму середовищі, для свого російського народу, щоб мати можливість виправдати можливу агресію, яку, можливо, вони захочуть вчинити», — зазначив глава оборонного відомства.