Співрозмовники обговорили розвиток безпекової ситуації на сході нашої держави у зв’язку з концентрацією російських збройних сил вздовж українських кордонів і погодилися з необхідністю координації зусиль міжнародної спільноти в питанні локалізації загроз з боку РФ та збереження санкційної політики, інформує Офіс Президента.

Зокрема, Володимир Зеленський поінформував про безпекову ситуацію на Донбасі, а також кроки, які здійснює Україна з метою досягнення миру. Було обговорено міграційну кризу на кордонах країн ЄС з Білоруссю. Співрозмовники відзначили важливість координації дій між Україною та Євросоюзом задля недопущення використання міграційної кризи з метою дестабілізації ситуації в державах Європейського Союзу та в Україні.

Президент України подякував Ангелі Меркель за незмінну багаторічну підтримку територіальної цілісності й суверенітету нашої держави, а також за активну позицію у переговорах у Нормандському форматі.

Президент Європейської ради Шарль Мішель повідомив Володимиру Зеленському про результати своєї розмови з президентом РФ Володимиром Путіним. Одним із цих результатів є переконаність, що деескалації ситуації могли б допомогти контакти між українською та російською сторонами за участю ЄС. Лідери України та Євросоюзу домовилися й надалі координувати свої позиції щодо шляхів врегулювання конфлікту.

Співрозмовники також обговорили підготовку запланованого на 15 грудня саміту «Східного партнерства». Володимир Зеленський зауважив, що цей захід має бути результативним з точки зору врахування інтересів України та «Асоційованого тріо», повідомляє ОП.