На базі єдиного в Україні Експертного центру поліцейської діяльності, орієнтованої на громаду, що функціонує у Донецькому державному університеті внутрішніх справ, відбувся тижневий тренінг «Взаємодія поліції та громади» (17—24 листопада 2021 р., м. Маріуполь). Тренінг було проведено для викладачів усіх закладів вищої освіти МВС.

Програма тренінгу є унікальною розробкою представників Консультативної місії ЄС та Донецького державного університету внутрішніх справ. З метою її впровадження тренери — працівники ДонДУВС — попередньо проходили зазначений курс та вдосконалювали свої знання за допомогою менторів — поліцейських з Канади, Данії, Словенії, Нідерландів, Швеції, Румунії, Польщі, Португалії.

Проект спрямований на взаємодію між правоохоронними органами та населенням і базується на принципах довіри, підтримки та взаємодопомоги.

Проректор ДонДУВС Олександр Куракін звернувся до присутніх зі словами:

«Ми високо цінуємо зусилля наших іноземних партнерів, які вони доклали до реалізації цього важливого для поліції проекту. Сьогодні наша мета — забезпечити сталість цього проекту, системність та розвиток! Донецький державний університет внутрішніх справ радий вітати представників усіх закладів вищої освіти МВС, які готують якісні поліцейські кадри для всієї країни», — сказав на зустрічі, присвяченій завершенню тренінгу.

У заході взяли участь голова Консультативної місії ЄС в Україні Антті Хартікайнен, голова регіонального представництва КМЄС у м. Маріуполь Мартін Кулішек, голова Канадської поліцейської місії в Україні Брус Прандж, керівництво усіх ЗВО МВС та інші.

Голова КМЄС Антті Хартікайнен відзначив, що взаємодія поліції із громадою є одним із головних пріоритетів Консультативної місії ЄС:

«Ми вважаємо, що один із найкращих способів підтримати впровадження підходу взаємодії поліції та громади — це зробити його частиною освітньої програми університетів внутрішніх справ по всій Україні. Ми будемо раді сприяти впровадженню цього навчального курсу».

Нагадаємо, що відкритий у квітні на базі ДонДУВС Експертний центр поліцейської діяльності, орієнтованої на громаду, є першим в Україні центром, місія якого полягає в тому, аби стати провідним аналітично-освітнім осередком у сфері реалізації поліцейської діяльності, орієнтованої на громаду, який забезпечує експертну підтримку та пропонує інноваційні рішення для забезпечення суспільної безпеки через посилення взаємодії поліції з населенням. Першим досягненням центру стала спільна з міжнародними партнерами розробка унікальної навчальної програми «Community policing/Взаємодія поліції з населенням на засадах партнерства», яка втілює в собі найкращі світові практики та європейські стандарти поліцейської діяльності.

Діяльність центру забезпечується командою тренерів з числа працівників Донецького державного університету внутрішніх справ, які навесні 2021 року пройшли спеціальний навчальний курс від Консультативної місії ЄС та стали першою групою інструкторів із взаємодії поліції з населенням за новоствореною навчальною програмою.

Завдяки рішенню Міністерства внутрішніх справ та підтримці міжнародних партнерів сьогодні Донецький державний університет внутрішніх справ передав отримані знання та досвід викладачам усіх закладів вищої освіти МВС для поширення навчального курсу «Community policing/Взаємодія поліції з населенням на засадах партнерства» на території всієї України.

Донецький державний  університет внутрішніх справ.

Фото Відділу комунікації ДонДУВС.