Ранкове засідання 6 грудня

Трибуна та президія Верховної Ради зранку знову були заблоковані представниками опозиції. Водночас над президією депутати розгорнули Державний прапор. Двері, через які глава парламенту потрапляє на своє робоче місце, були заблоковані стільцем.

Проте Голова Верховної Ради Володимир Рибак зайшов до сесійної зали через інші двері. В. Рибак поспілкувався з депутатами. Найдовше він затримався біля депутатів із фракції «Свобода».

Тим часом голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов під час брифінгу заявив, що не розуміє, чому опозиція блокує єдиний майданчик для діалогу. З його точки зору, це нераціонально. «Парламент має залишатися тим органом, який уособлює настрої всіх людей у державі, і має працювати», — наголосив він.

О. Єфремов повідомив, що в парламенті відбулися консультації за участі керівників фракцій та європейських політиків, зокрема Голови представництва ЄС в Україні Яна Томбінського. «Ми доволі ґрунтовно обговорили ситуацію, що склалася в Україні, висловили свою точку зору щодо подій», — сказав депутат. За його словами, позиція фракції влади та європейської сторони однозначна — не повинно бути жодних провокацій. А всі питання мають розглядатися за столом переговорів. «Фракція Партії регіонів повністю підтримує такі підходи, і ми готові брати участь у переговорному процесі й виходити з конкретними пропозиціями», — заявив він.

Щоправда, перелік компромісів, на які партія влади готова піти, О. Єфремов відмовився озвучувати. «Стіл переговорів для того й скликається, щоб визначити перелік цих питань. Якщо ми нині почнемо висловлювати свою позицію, це буде своєрідне провокування ситуації, чого робити не можна. Будь-хто, хто вступає у перемовини, це чітко розуміє. Тому тільки тоді, коли будуть погоджені перші кроки, кожна зі сторін зможе говорити про щось конкретно», — сказав він.

Водночас О. Єфремов заперечив можливість силового розгону Євромайдану. «Позиція влади тут однозначна: ніяких силових дій, ніякого застосування сили не повинно бути». А стягування внутрішніх військ до столиці депутат пояснив «професійними підходами». Адже «залежно від кількості присутніх на мітингах людей проводяться точні розрахунки щодо кількості сил, здатних забезпечити порядок у місті».

Журналісти поцікавились у політика, чи могло б покарання винних за побиття людей на Майдані та відставка міністра МВС знизити градус протистояння у суспільстві, на що О. Єфремов укотре наголосив, що «всі питання мають вирішуватися за столом переговорів».

Водночас інший регіонал Олег Царьов назвав Євромайдан — диктатом меншості до більшості. «Більшість ходить на роботу і думає про те, як прогодувати своїх дітей. Ми за це відповідаємо. Опозиція хоче посіяти в країні хаос. Ми цього не допустимо», — сказав він.

Також народний обранець запевнив: кожен, хто провокував зіткнення на Банковій, буде затриманий. «На сьогодні є 900 фотографій. Установлено адреси проживання та прізвища людей, які провокували напад на міліцію, захоплювали будівлі. Їх буде затримано», — заявив регіонал.

Разом з тим блокування парламенту О. Царьов назвав «затягуванням часу». «Опозиція перешкоджає створенню відповідної слідчої групи і таким чином затягує час та не дає можливості знайти справді винних. Карати рядових міліціонерів повинні в останню чергу. Спочатку потрібно розібратися, хто дав злочинний наказ. Впевнений, що це не начальник «Беркута» і не начальник міського відділу міліції. Потрібно дізнатись, якою була команда міністра МВС і взагалі, чи була така команда. На жаль, без робочої групи у нас немає достатньо механізмів», — вважає депутат.

До речі, сісти за стіл переговорів закликає Президента і фракція КПУ. Текст відповідного звернення розповсюдив серед журналістів народний депутат від КПУ Сергій Гордієнко.

«Кризова ситуація, що склалася в державі, реально загрожує не тільки стабільності в суспільстві, а й національній безпеці України. Політичне протистояння призвело до насильницьких проявів і пролиття крові громадян, дестабілізації роботи органів державного управління, зовнішнього втручання у внутрішні справи нашої держави, що завдає шкоди її міжнародному іміджу. Подальше загострення політичного протистояння, масштабні порушення громадського порядку, насильницькі антиконституційні дії, до яких вдаються певні політичні сили, можуть призвести до порушення територіальної цілісності України, її розколу», — йдеться у зверненні.

«Вважаємо своїм моральним, патріотичним обов’язком звернутися до українського народу і до Вас, як гаранта державного суверенітету і територіальної цілісності України, з пропозицією започаткувати процес діалогу з усіма політичними силами для пошуку шляхів виходу з політичної кризи і подолання загроз національним інтересам держави», — наголошують комуністи. Як перший крок вони пропонують терміново під егідою Президента створити консультативний орган для вирішення цих завдань із залученням вищих посадових осіб держави, лідерів парламентських фракцій, авторитетних громадських і релігійних діячів, представників інтелігенції.

Водночас голова фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк заявив, що будь-який подальший діалог можливий лише після того, як буде зроблено три конкретні кроки — відправлено уряд у відставку, притягнено до відповідальності тих, хто бив людей на Євромайдані, та звільнено незаконно затриманих активістів.

Парламентарій розповів, що представники опозиції мали близько 20 зустрічей з міністрами закордонних справ ЄС і США, на яких показували кадри побиття журналістів, а також записи про пряму вказівку «Беркуту» бити журналістів і знищувати їхні камери. «Ми зробили звернення до «Репортерів без кордонів» і до інших міжнародних організацій з вимогою розслідувати і притягнути всіх винних до відповідальності. Нині це питання номер один серед світової спільноти», — сказав народний обранець.

Крім того А. Яценюк наголосив, що опозиція вимагає від уряду, Президента і Нацбанку чіткого економічного плану, як країна завершить поточний бюджетний рік, представлення в парламенті Закону України про державний бюджет на 2014 рік, а також чіткий план стабілізації гривні та всієї фінансової системи.

У свою чергу голова фракції «Свобода» Олег Тягнибок повідомив, що лідери опозиції мали тільки одну зустріч з Головою Верховної Ради, це було декілька днів тому. На запитання, чи були пропозиції для компромісу від Партії регіонів, О. Тягнибок відповів: «Нам пропонували проголосувати за закон про амністію щодо ув’язнених взамін на те, що ми перестанемо вимагати покарання для «Беркута». Це взагалі не обговорюється», — наголосив парламентарій. «Інших конкретних пропозицій, — додав він, — ми не чули».

Також лідер «Свободи» розповів, що Генеральний секретар Ради Європи Ягланд Торбйорн запропонував владі створити слідчу комісію, до якої мали б увійти по одному представнику від влади, опозиції і авторитетний юрист — слідчий з Європи. Ця слідча комісія повинна б мати максимальний доступ до всіх документів, відео, справ і в найкоротший термін дати об’єктивні результати розслідування. «Нами така пропозиція може бути прийнятна. Це є один із технічних варіантів притягнення до відповідальності міліціонерів», — сказав він.

Олена ГОРБУНОВА, Сергій ОЛЕКСАНДРІВ.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

ДОСЛІВНО

Голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов:

«Президент створив комісію, яка розслідує всі події. На щастя, там, де все відбувалося, встановлено зовнішні камери спостереження. І спеціалісти над ними працюють. Президент, який сьогодні повертається в країну, розгляне результати роботи комісії і, напевно, будуть зроблені відповідні висновки за даним фактом. Всі інші політичні питання мають вирішуватися лише за столом переговорів».

Голова Верховної Ради України Володимир Рибак спілкується з депутатами від фракції «Свобода».