Про це в телеефірі заявила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

«ЗСУ, наша розвідка, Міністерство оборони — ми спостерігаємо нескінченний рух російських військ уздовж кордону, на тимчасово окуповані території. Таких періодів дуже багато, коли то збільшується загроза, то зменшується», — сказала вона. На думку представника МОУ, зараз справді можна говорити про загострення, подібне весняній ескалації. Відмінність у тому, що в цей момент паралельно з повідомленнями про загострення ситуації на кордоні почалася потужна інформаційна кампанія, що «фактично сіє страх в українському суспільстві, сіє паніку».

За словами заступниці міністра оборони, на тлі того, що відбувається, Росія шукає будь-який найменший привід для того, щоб реалізувати свої плани, і спусковим гачком для провокації з російської сторони може бути все що завгодно. «Тут важливо розуміти, хоч би який був сценарій, ми до цього сценарію готові», — запевнила Ганна Маляр.

За минулу добу, за інформацією штабу ООС на 30.11, з боку російсько-окупаційних військ зафіксовано вісім порушень режиму припинення вогню, два з яких із застосуванням забороненого Мінськими домовленостями озброєння. Зокрема, убік Станиці Луганської ворог вів вогонь із артилерії калібру 122 мм. Під обстріли потрапили околиці населеного пункту. Одна цивільна особа дістала поранення. У напрямку населеного пункту Старий Айдар російські найманці застосовували міномети калібру 120 мм.

«Унаслідок ворожих дій двоє військовослужбовців Об’єднаних сил дістали поранення. Воїни перебувають у лікувальному закладі. Стан здоров’я поранених — задовільний», — повідомили в штабі. Зазначається, що українські захисники відкривали вогонь у відповідь, не застосовуючи забороненого Мінськими домовленостями озброєння, і змусили противника припинити обстріли.