Це вже третій склад вищого законодавчого органу за цей рік, якому належить сформувати уряд.

Якщо два попередні склади депутатів через політичні амбіції і розбіжності не змогли домовитися між собою, то тепер, за словами президента, основні політичні сили, які отримали депутатські мандати, готові до парламентської консолідації. Тому відкладати початок роботи парламенту «не було жодного сенсу».

Відповідно до конституції, після того як депутати Народних зборів оберуть керівні органи, президент зобов'язаний вручити мандат на формування уряду політичній партії, котра перемогла на виборах 14 листопада. В цьому випадку нею стала нова партія «Продовжуємо зміни», яку після липневих дострокових парламентських виборів створили міністри економіки й фінансів службового уряду - Кирил Петков і Асен Василєв. За цю партію проголосували 25,67 відсотка виборців, і вона одержала в парламенті 67 місць. Для створення парламентської більшості їй необхідно мати 121 голос. Екс-міністри не стали гаяти часу й одразу після виборів почали переговори про програму й структуру нового уряду ще з чотирма партіями, що мають представництво в парламенті.

Як поінформував болгар президент, представники партій, які перемогли на виборах, дійшли згоди з цілої низки принципових питань. І готові до створення уряду, який може розпочати роботу вже до різдвяних і новорічних свят. Мандат на його формування Румен Радев вручить Кирилу Петкову, який є основним кандидатом на посаду прем'єр-міністра. У нього буде тиждень для надання депутатам парламенту проекту програми й персонального складу кабінету міністрів. Кандидат у прем'єри вже заявив, що перемовини з іншими політичними силами дають підставу заявити, що шанси на формування нового уряду доволі високі. Так, усім учасникам політичних консультацій вдалося досягти компромісу з основних питань економічного, соціального й культурного розвитку Болгарії на найближчі п'ять років.