Десятиметровий плакат з побажаннями та думками учасників Євромайдану у Вінниці виготовили з ініціативи активного учасника революції керівника громадської «Лабораторії актуальної творчості» Олександра Нікітюка.

— Те, що мало бути новорічною ялинкою в Києві на Майдані Незалежності, стало свого роду арт-об’єктом, — каже автор проекту. — «Ялинка» прикрашена плакатами та малюнками з різних міст України. Ми організували акцію «Дорога в Європу». Передамо плакат в Київ. Сподіваємося, для нашої десятиметрової «прикраси» знайдеться місце на столичній «йолці».

«Я не краплина в морі!» — ці слова привертають увагу не лише змістом, а й тим, що написані великими літерами. Молодь вимагає безплатної освіти, гарантованої роботи. Чи не найбільше звернень стосуються того, яким буде майбутнє у держави і її громадян.

На сцені вінницького Євромайдану почали прикрашати свою ялинку. На прямокутному стенді великих розмірів на жовтому фоні синім кольором Олександр Нікітюк намалював лісову красуню. Поруч стоять листочки паперу у формі зірочок. Кожен бажаючий може написати на них свої побажання і власноруч прикріпити на умовні гілочки, зображені на стенді.

Чи не найбільше учасників Євромайдану вразив виступ студентки місцевого Училища культури і мистецтв.

— Натанцювалися? Накричалися? — запитувала дівчина присутніх на Театральній площі. — А що далі? Чи допоможемо ми своїй країні лише танцями і піснями? Багато з нас каже, що тут весело і прикольно, не усвідомлюючи, наскільки все серйозно. Опозиція, на жаль, не пропонує конкретного плану подальших дій. Без нього не досягнемо поставленої мети. Ми не знаємо, що буде далі з Майданом, з нами. А ми простоюємо, втрачаючи дорогоцінний час. Як кажуть, краще йти нехай поволі, аніж стояти на місці. Поки що ми тупцюємо, віддаючи тим самим козирі в руки опонентів. Вони тільки того й чекають, щоб майдани в державі втомилися і розійшлися. Якщо так станеться, це буде найбільшим розчаруванням.

Дівчина запропонувала щодня делегувати до столиці групу активістів, які отримували б інформацію безпосередньо з перших рук у штабі опозиції, слухати, про що там говорять люди і політики. «Повернувшись до Вінниці, вони мають інформувати нас про почуте й побачене, а також про те, що маємо робити далі, — продовжила активістка. — Без координації дій діла не буде».

Більшість учасників зібрання, яких в той час було понад триста осіб, підтримали юну революціонерку. На майдані працює вільний мікрофон, однак якщо з нього лунають політичні гасла, промовця просять зійти зі сцени. Незважаючи на це, представники окремих політичних сил встановили на майдані намети із символікою своїх партій.

 

Вінниця.