Перша екскурсія новим маршрутом проходила в соляній шахті стволу 3-БІС на глибині 288 метрів за участю представників Донецької обласної державної адміністрації, керівництва штабу Об’єднаних сил та правоохоронних органів Донеччини, посадовців Бахмутської районної державної адміністрації і Соледарської міської територіальної громади.

В. о. директора держпідприємства «Артемсіль» Вікторія Луценко (на знімку) перерізала символічну стрічку, що відкриває новий 300-метровий маршрут, разом із заступником голови Донецької обласної державної адміністрації Денисом Клюшниковим та начальником ГУ Національної поліції в Донецькій області Русланом Осипенком.

«Сьогодні ми презентуємо черговий туристичний маршрут і відкриваємо можливість для тисяч відвідувачів дізнатися про унікальні особливості соляного мінералу, який є прекрасним матеріалом для втілення мистецьких витворів. Екскурсійний маршрут «Феєрія солі» перевершить усі ваші очікування й назавжди змінить ваші уявлення про звичайну сіль. Адже таких місцин ви не побачите ніде в світі», — зазначила Вікторія Луценко.
ДП «Артемсіль» — одне з найбільших підприємств з видобутку і реалізації харчової солі (NaCl) на території Центральної та Східної Європи. Виробничі потужності ДП «Артемсіль» знаходяться в м. Соледар (Донецька область).

Підприємство експортує продукцію в 15 країн. Тепер солевидобувне підприємство, окрім своїх виробничих потужностей, набуває відомості ще й як один із «туристичних магнітів» краю та чарівний куточок рекреаційно-естетичних багатств.

Кожен, хто долучається до підземної «Феєрія солі», одразу ж ніби поринає в морські глибини. Дивовижна краса природних багатств підземелля, де мільйони років тому плескалося море, підсилюється справжніми витворами монументального мистецтва, яких із солі виготовив скульптор — переселенець із Донецька Віктор Жук. До уваги відвідувачів — багатотонні скульптури і барельєфи, унікальні природні монокристали та інші предмети з солі.

Фінальною точкою маршруту є велика соляна зала, в якій за допомогою світла та акустики утворюється неймовірний візуальний ефект присутності в морських глибинах.

За словами Вікторії Луценко, новий туристичний маршрут покликаний ще повніше розкрити оздоровчий і рекреаційний потенціал підземних соляних галерей. Туристичний об’єкт створено для популяризації туристичного потенціалу Донеччини серед відвідувачів з усієї України та зарубіжжя. На переконання всіх присутніх, «Феєрія солі» стала ще одним яскравим скарбом, що засяє у туристичній скрині Донеччини новими неповторними фарбами. Заступник голови Донецької облдержадміністрації Денис Клюшников, який завітав на відкриття маршруту, сказав: «Туристична галузь у нас знову запрацювала. За дев’ять місяців поточного року ми зібрали туристичного збору більше, ніж за попередній рік загалом».

Фото автора.