Таку ідею схвалює чимало не лише політиків, а й пересічних громадян.

За це висловився також майбутній канцлер Олаф Шольц, повідомило 30 листопада видання Suddeutsche Zeitung. Він узяв участь у телефонних переговорах із канцлеркою Ангелою Меркель і прем’єр-міністрами земель, де йшлося про ситуацію з коронавірусом. Як захід проти поширення інфекції учасники запропонували обов’язкову вакцинацію населення.

Олаф Щольц і його політична сила — Соціал-демократична партія Німеччини вважають, що її слід розпочинати, коли «в кожного є реальний шанс пройти щеплення двічі». Правляча партія переконана, що це можливо зробити до початку лютого.

Ініціатори такого заходу підтримують неодмінне запровадження правила 2G на підприємствах роздрібної торгівлі (вхід лише для вакцинованих, або тих, хто одужав після захворювання на коронавірус. — Авт.). Під час переговорів земельні прем’єри закликали до запровадження жорсткіших заходів: дозволити невакцинованим зустрічатися щонайбільше з п’ятьма людьми з щонайбільше двох сімей (це не стосується тих, хто одужав, вакцинованих і дітей до 12 років). Також пропонується закрити клуби та дискотеки, обмежити кількість учасників великих заходів — заповнюваність приміщення має бути не більш ніж на третину. Та запровадити додаткові обмежувальні заходи в районах із надзвичайно високою семиденною захворюваністю.

Також Олаф Шольц представив учасникам переговорів з Ангелою Меркель главу майбутньої кризової групи для боротьби з коронавірусом генерал-майора Карстена Бреєра. Ця нова кризова група покликана прискорити повторну вакцинацію та інші щеплення від коронавірусу в ФРН.

Тим часом чимало громадян Німеччини не чекають офіційного ухвалення ковідних обмежень, добровільно уникаючи спілкування не тільки з незнайомими, а й з родичами та друзями. Кількість людей, котрі перейшли на самолокдаун, за результатами Федерального інституту оцінювання ризиків (BfR), проведеного 30 листопада, становить 58%. Ще два тижні тому таких було 45%. Зросла і кількість людей, які кажуть, що рідше, ніж досі, виходять з дому.

Дослідники дійшли висновку, що причина такої різкої десоціалізації — страх перед зараженням ковідом. Водночас зріс попит на тести у зв’язку з цим. Упродовж останніх двох тижнів 63% громадян добровільно тестувалися на ковід. А дедалі більше людей готуються до нового карантину, зокрема, дбаючи про запаси необхідних продуктів харчування і товарів першої необхідності.

Щоправда, журналісти видання Bild із посиланням на урядові джерела вважають, що влада припустилася серйозних помилок у боротьбі з коронавірусом. Зокрема, в оцінюванні ризиків, що спричинило нинішню ситуацію. Приміром, в уряді, з посиланням на експертів, вирішили, що ревакцинація населення не дуже актуальна. А інформація про її необхідність і продовження активної кампанії щеплення не була представлена як обов’язкова до екстреного виконання. Як результат — більшість громадян не отримала надійний імунний щит і країну накрила чергова хвиля пандемії, наслідки якої поки що важко уявити. А чимало пацієнтів у землях, де вже бракує лікарняних ліжок, доводиться транспортувати літаками Бундесверу в інші регіони...

Тим часом у Німеччині не така вже й мала кількість людей, котрі протестують проти карантину, вважаючи його обмеженням свобод громадян. До речі, коли 16 грудня 2020 року у ФРН запровадили повний локдаун, що антиковідники вважали безпрецедентним порушенням прав і свобод людини, то Конституційний суд визнав його прийнятним — через зміни, які сталися у житті суспільства в умовах пандемії.

Берлін.