На знімку: учасники засідання.

В Івано-Франківську відбулося засідання регіональної платформи з політичного діалогу. Його ініціатор — регіональне відділення АМУ. Тема обговорення — зміцнення фінансової спроможності громад.

«Послідовно обстоюємо позицію щодо законодавчого гарантування фінансової спроможності територіальних громад. Окрім важливості встановлення прямих міжбюджетних відносин та недопущення зниження рівня державних субвенцій, пріоритетним є збереження та збільшення надходжень місцевим органам влади на виконання делегованих повноважень, зокрема збільшення частки відрахування ПДФО до місцевих бюджетів», — зазначив виконавчий директор Івано-Франківського РВ АМУ Юрій Стефанчук.

Голова регіонального відділення АМУ Руслан Марцінків нагадав, що голови прикарпатських громад уже зверталися до народних депутатів від одномандатних виборчих округів щодо недопущення схвалення урядового законопроекту № 6062. Адже це наступ на місцеве самоврядування і нівелювання здобутків децентралізації.

«Чинна редакція погіршує ресурсне забезпечення громад, бо передбачає ліквідацію бюджету розвитку, вилучення з місцевих бюджетів на користь Держбюджету залишків освітньої субвенції, — акцентував Р. Марцінків. —

Так само — надання Мінфіну та місцевим держадміністраціям права ініціювати зупинення рішення про місцевий бюджет до закінчення судового розгляду справи, зарахування до Держбюджету 70 відсотків доходів від викупу земельних ділянок комунальної власності. Ці урядові ініціативи ставлять розвиток місцевого самоврядування в цілковиту залежність від коштів Держбюджету, а це — політична залежність».

У дискусії взяли участь народні депутати України Олег Марусяк, Едуард Прощук, Оксана Савчук та Ігор Фріс, міські, селищні, сільські голови, керівництво обласної влади та експерти.

«Побачив наступні ризики для місцевих бюджетів та те, що потрібно зробити задля підтримки громад, — зазначив Ігор Фріс. — Це й питання ПДФО, і негативне зменшення коефіцієнту при індексації нормативної оцінки землі для облгазів, обленерго та Укрзалізниці, питання щодо оплати праці медпрацівників у гірських населених пунктах тощо. Відтак вважаю за необхідне підтримати пропозиції щодо збільшення зарахування ПДФО до місцевих бюджетів із 60 до 65 відсотків не за рахунок обласних бюджетів, а державного. Так само — необхідність зарахування 70 відсотків доходу від відчуження землі до місцевих бюджетів, вирішення питання щодо субвенцій на медицину та освіту, щоб їх залишки не вилучалися із місцевих бюджетів наприкінці року. Ми почали децентралізацію і повинні надати важелі місцевому самоврядуванню».

Підтримав колегу й Едуард Прощук, акцентувавши на тому, що разом вдасться обстояти важливі для громад питання. Такої ж думки Оксана Савчук.

«Для громад Прикарпаття важливою є законодавча ініціатива щодо збільшення відсотка зарахування ПДФО із 60 до 65 відсотків, адже це можливість отримання додаткових понад 350 мільйонів гривень, що дасть змогу частково компенсувати перекладені державою на органи місцевого самоврядування видатки, зокрема фінансування державних соціальних гарантій, виплату зарплати непедагогічним працівникам закладів середньої освіти, утримання таких закладів, забезпечення навчального процесу, фінансування комунальних послуг та енергоносіїв закладів охорони здоров’я тощо. Усі сільські, селищні та міські територіальні громади отримають додаткові надходження до своїх бюджетів, а це дає можливість планувати розвиток громад наступного року. Пропозиції АМУ, які представлено народним депутатам, є збалансованими та враховують інтереси Держбюджету і місцевих бюджетів, тож громади сподіваються на підтримку в стінах Верховної Ради», — підсумував Юрій Стефанчук.

Івано-Франківська область.

Фото надано Оксаною ПРОЦЮК.