Тепер в оновленої коаліції 64 голоси (з 120) у вищому законодавчому органі.

За це СДСМ запропонувало «Альтернативі» в новому уряді, який буде створено найближчим часом, три посади міністрів і три крісла їхніх заступників. У понеділок голова СДСМ Зоран Заєв і лідер «Альтернативи» Афрім Гаші підписали коаліційну угоду, в якій закріплюється ця домовленість, а також програму спільних дій партнерів з керування країною.

Після цього Зоран Заєв підтвердив, що залишить посаду голови СДСМ 12 грудня на з'їзді партії, делегати якого оберуть нового керівника. Він заявив, що не збирається триматися і за крісло прем'єр-міністра. Але просто зобов'язаний завершити всі переговори з Болгарією, щоб одержати від неї «добро» на початок переговорів з Євросоюзом про вступ Північної Македонії до нього. За розрахунками Зорана Заєва, всі спірні питання з північно-східними сусідами вдасться владнати за кілька тижнів після з'їзду. І тоді він із чистою совістю і почуттям виконаного обов'язку залишить прем'єрське крісло для іншого політика з лав СДСМ.

"Період між 14 грудня і 15 січня є тим терміном, коли може відбутися Рада Болгарії і Північної Македонії із загальних питань. Сподіваюся, що в цей період ми зробимо крок уперед і нарешті після 16 років очікувань почнемо переговори про членство в ЄС. Це дуже відповідальний період для нашої країни, який вимагає величезної політичної відповідальності та стабільної більшості в парламенті й уряді», - пояснив Зоран Заєв. Він додав, що Європа і Болгарія повинні усвідомити, що після того, як він піде у відставку, залишиться майже повна невідомість у подальшій політиці країни. «А зараз вони знають, який я, якої політики дотримуюся, чого прагну. Для мене дуже важлива євроатлантична орієнтація країни, а також доведення до кінця переговорів з Болгарією. Ми вже на фотофініші, тому я не можу зараз же кинути все й піти у відставку...» - додав Зоран Заєв.