На знімку: Юрій Дмітрієв у Сандармосі біля хреста «Убієнним синам України». 2013 рік.

Про це повідомляє Міжнародна історико-просвітницька та правозахисна організація «Меморіал». На думку звинувачення, до терміну, який відбуває за вироком від 29 вересня 2020-го відомий дослідник сталінських репресій, потрібно додати ще два роки ув’язнення. Тож загальний термін перебування за ґратами Юрія Дмітрієва, котрий знайшов місця масових поховань жертв Великого терору, зокрема в карельському урочищі Сандармох, де в 150 ямах лежать сотні українців, становитиме 15 років.

У «Меморіалі» наголошують, що в цьому судовому розгляді переглядалися також статті звинувачення, за якими Юрій Дмітрієв уже двічі — у 2018-му та 2020-му — був виправданий різними складами судів.

Вирок, за яким історик отримав 13 років ув’язнення, ще не пройшов усі інстанції апеляції. Рішенням Верховного суду РФ від 12 жовтня 2021 р. в передачі справи для розгляду в суді касаційної інстанції було відмовлено. Відмова оскаржена адвокатом дослідника та самим Юрієм Дмітрієвим. Скарга адресована голові Верховного суду РФ Лєбедєву. Втім, як зазначають у «Меморіалі», реакції на неї поки що немає.

Незручний путінській Росії історик, який упродовж десятиліть досліджував історію Великого терору, оприлюднював не лише імена жертв НКВС, а й катів — тих, хто підписував вироки «трійок» і «двійок», посилаючи на смерть так званих куркулів, дисидентів, петлюрівців, духівників й інші «антирадянські елементи», та виконував ці вироки. Робота над доказами того, що КПРС та її керівництво брали безпосередню участь в організації масового терору і знищенні сотень тисяч безневинних громадян, як і встановлення імен катів, не залишилася не поміченою їхніми спадкоємцями.

Юрій Дмітрієв повернув із небуття десятки тисяч імен українців, які загинули в ГУЛАГу. Скорботний список вихідців з Київщини, Вінниччини та інших регіонів він, незадовго до свого арешту, передав журналісту і публіцисту з Хмельницького Богдану Теленьку, котрий за матеріалами пошуковця підготував та видав кілька книжок — зокрема «Соловецький мартиролог Поділля».

Кримінальну справу проти Юрія Дмітрієва, якого звинувачують у насильницьких сексуальних діях щодо прийомної доньки, відкрили ще у 2016-му. Спочатку його звинуватили у виготовленні дитячої порнографії. Утім, за два роки суд виправдав історика. У 2018-му у справі з’явилося нове звинувачення, і влітку 2020-го Юрія Дмітрієва засудили до 3,5 року колонії. У вересні того ж року справу переглянули у Верховному суді Карелії, після чого дослідник, якого тепер звинувачують у виготовленні порнографії, сексуальному насиллі та зберіганні деталей зброї, отримав 13 років суворого режиму.

Лауреати Нобелівської премії з літератури Герта Мюллер та Світлана Алексієвич, а також лауреат Гонкурівської премії Джонатан Літтелл написали відкритого листа комісару Ради Європи з прав людини Дуні Міятович на підтримку Дмітрієва, зазначивши, що кримінальна справа проти дослідника — це спроба переписати історію Росії та СРСР.

Російська Феміда піднесла меч і над директором Медвеж’єгорського музею, багатолітнім доглядачем меморіального комплексу у Сандармосі Сергієм Колтиріним. Його слідом за Дмітрієвим звинуватили за статтею про педофілію. Засуджений до 9 років, краєзнавець та історик помер 2 квітня 2020-го на 67-му році у тюремній лікарні.

13, 14 і 15 грудня Петрозаводським судом заплановано три наступні засідання, на яких буде представлено позицію захисту та виступ Юрія Дмітрієва.

Фото автора.