Фактично чинні до цього дня для червоної зони умови перебування в громадських місцях частково поширено і на жовті карантинні зони. Так, відвідування масових заходів, робота кінотеатрів, театрів, закладів громадського харчування та спортзалів дозволяється лише за наявності в 100% працівників та відвідувачів принаймні однієї дози щеплення, негативного тесту або сертифіката про одужання. Представники зазначених вище закладів на вході повинні не просто перевіряти у відвідувачів QR-коди, а забезпечити їх сканування та перевірку в «Дії». Така процедура унеможливить використання фальшивих сертифікатів. Невиконання цієї вимоги тягне відповідальність посадових осіб таких закладів у вигляді штрафу у розмірі від 34 тисяч до 170 тисяч гривень.

По ходу шини перевірять

Аварія, яка сталася цього тижня в Чернігівській області і в якій загинуло 13 осіб та ще 7 тяжко травмованих опинилися в лікарні, стала поштовхом до початку проведення поліцейськими перевірок автотранспорту на предмет своєчасної заміни літньої гуми коліс на зимову. Одночасно поліцейські перевірятимуть висоту протектора шин. Наскільки це правомірно — тема іншої публікації, проте, можливо, хоч це змусить безвідповідальних водіїв звернути увагу на забезпечення своєї безпеки та оточуючих людей.

Пластик — заборонили, правила — не виписали

З 10 грудня в Україні запроваджується обмеження безплатного використання пластикових пакетів, яке поширюватиметься тільки на магазини та супермаркети. Тобто використання пластикових пакетів під час купівлі товарів поза магазинами та супермаркетами (наприклад, на ринках або в кіосках) буде можливим. Це положення обурило підприємців, які здійснюють торгівлю через організовані магазини та супермаркети, адже таке положення має ознаки дискримінації і не створює рівні умови ведення бізнесу, справедливі та прозорі правила торгівлі.

До того ж уряд мав прийняти постанову, якою б визначалися мінімальні роздрібні ціни на пластикові пакети зі стінками товщиною понад 50 мікрометрів (високої щільності) та механізм реалізації тонких і надтонких пластикових пакетів. Досі цю постанову не прийнято. Схоже, що з 10 грудня процес обмеження щодо заборони безоплатного використання пластикових пакетів та мінімальну вартість пакетів адміністрація магазинів встановлюватиме на свій розсуд.
Нагадаємо, що на першому етапі (з 10 грудня) вводиться заборона безплатного розповсюдження пакетів з обов’язковою їх реалізацією за гроші. На другому етапі (з березня 2022 року) забороняється поширення пакетів до 50 мікрометрів. На третьому етапі (з 1 січня 2023 року) забороняється використання всіх пакетів до 50 мікрометрів.

За незаконне розповсюдження пластикових пакетів для суб’єктів господарювання запроваджується значний адміністративно-господарський штраф — від 8,5 тисячі до 17 тисяч гривень, а в разі повторного правопорушення стягнення становитиме 34 тисячі гривень.