Юні дегустатори проголосували за свій хліб.

У Миколаївському обласному спортивному ліцеї відбулася особлива подія: вихованці ліцею, майбутні чемпіони стали ще і... дегустаторами хліба, аби обрати найкращий для шкільного харчування. Чотири види продукції запропонував місцевий хлібозавод: цільнозернові пшеничний та житній і схожі, але  з насінням. Хліб ще не запустили у вільний продаж, тож у дітей було ексклюзивне право вибору. 

Обирають корисне

Такий собі експеримент у вигляді дитячої гри відбувся завдяки спільній ініціативі хлібозаводу, Департаменту науки та освіти Миколаївської облдержадміністрації та комунальному закладу «Миколаївський спортивний ліцей» Миколаївської обласної ради. Суть експерименту — проста, але точно інноваційна, покликана змінити харчові звички дітей.

Як відомо, в Україні триває реформа системи шкільного харчування. З початку 2021 року запрацював новий Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти. Оновленим меню відповідно до постанови Кабінету Міністрів № 305 від 24.03.3021 заклади освіти розпочали користуватися з 1 вересня. Перехідний період триває до 1 січня 2022 року. «Аби почати змінювати систему харчування у кожній школі, потрібно мати розуміння їжі, щоб школярі вчились насолоджуватись здоровою їжею, стравами без трансжирів та шаленої кількості солі, — наголошують у Департаменті освіти і науки Миколаївської облдержадміністрації. — І найголовніше, щоб у них формувались здорові харчові звички».

Ідея запровадження здорового харчування імпонує очільниці департаменту освіти і науки Миколаївської облдержадміністрації Аллі Веліховській. «Дітям має подобатися їжа, яку вони споживатимуть, і вона має бути корисною, — вважає вона. — Влітку до мене зателефонувала директорка хлібозаводу № 1 Альона Ракова з пропозицією, як нам обрати той хліб, який буде подобатися дітям та відповідати новим умовам. «Ви пробували хліб з твердих сортів пшениці?» — запитала вона і додала: «Хотіла б такий самий запропонувати учням шкіл».

Отже, вирішили, що Альона Анатоліївна надасть на вибір чотири види цільнозернового хліба. А діти нехай оберуть. «Є в нас такий новостворений спортивний ліцей, яким ми дуже пишаємося. Тут на 100 % вакциновані педагогічні працівники, тож навіть в умовах карантину та червоної зони можемо влаштувати дегустацію. З дотриманням всіх карантинних обмежень», — пояснила очільниця Департаменту.

Смачна альтернатива

Культуру харчування, особливо здорового харчування, треба виховувати у дітей змалечку, переконана Алла Веліховська. «Мене дуже дивує, коли я купую щось на касі в супермаркеті, а діточки біля мами набирають собі чіпси, кукурудзяні палички та інший продовольчий непотріб, — зізнається вона. — Щиро турбує стан здоров’я тієї малечі. Переконана, що здорове харчування — це надзвичайно важливо, бо ми розуміємо, що діти повинні мати міцний імунітет. Особливо в такий складний період».

Про згоду на участь у розробленні особливо корисних видів хліба розповіла і Альона Ракова, керівниця ТОВ «Миколаївський хлібозавод № 1»: «Діти мають отримувати здорове харчування, і є вимоги саме до хлібобулочних виробів, ми готові відпрацювати згідно з вимогами за новими рецептурами. В нашій продукції зменшено кількість солі, ми діяли чітко в рамках постанови уряду. Тепер нам дуже цікаво дізнатися думку дітей, споживачів». А вже про справжні таємниці випікання того таємного хліба, що його отримують вперше учні ліцею, розповіла Катерина Мінська, начальник контрольно-виробничої лабораторії хлібозаводу № 1. «Для того щоби цільнозернове борошно краще засвоювалося організмом людини, його треба добре збродити. Ми цей хліб робимо опарним способом. Це двостадійний спосіб, додаємо закваски молочнокислі, також для смаку добавляємо насіння льону та соняшнику, моркву сушену, вівсяні пластівці, — ділиться таємницями технологиня. — За рахунок цих інгредієнтів хліб набуває солодкуватого присмаку. Буханці без цукру, без якихось олій чи маргаринів... Почали вивчати властивості цільнозернового борошна, спілкувалися з фахівцями Національного університету харчових технологій. Треба зробити так, аби через клітковину у дітей не було важкості у шлунку, технологічно підготувати хліб не лише за смаковими якостями, а й задля здоров’я дітей. Досягли того, що в нашому хлібі вміст солі на 30 % менший, ніж в звичайному». Отака миколаївська інновація!

Гра в дегустацію

Директору комунального закладу «Миколаївський спортивний ліцей» Миколаївської обласної ради Валерію Лисенку не звикати до новацій. З липня заклад став спортивним ліцеєм. Сьогодні в ньому перебувають 260 дітей, які займаються олімпійськими видами спорту. Чи не з усіх областей України! Директор підтримує ідеї корисного харчування.

«Враховуючи нашу специфіку як закладу спортивного спрямування, ми турбуємося про якісне та здорове харчування для наших дітей, бо вони всі спортсмени — каже він. — Така своєрідна гра в дегустацію досягла своєї мети. І не лише з точки зору винятково смакової. Коли дітям розповіли про особливості виробництва хліба, про всі ті сакральні складові, то вони відчули власну відповідальність. Це важливий педагогічний та психологічний момент. Від їхньої думки та вражень залежить те, сорт якого хліба ми оберемо для себе».

Ліцеїсти обрали свій хліб. Ним став житній цільнозерновий, за який проголосувала більшість.

Дітвора, звісно, не в курсі, що сорт хліба та постачальника визначають не вони, а результати тендера. Натомість вони взяли участь в дегустаційному експерименті. Можливо, і дослухаються до їхніх порад.

Фото автора.