Вже не вперше миколаївці приносять сюди цікаві старовинні предмети. Так, містянин Сергій Лук’яненко передав у дар пакунок від дружини Лілії Володимирівни — дві унікальні для південного краю румунські сорочки. Свого часу вона привезла їх із села Діброва (Закарпаття), в якому 97% населення — румунської національності.

Одна сорочка пошита з досить товстого льняного полотна та оздоблена ніжною вишивкою в техніці «насилування» та «вічко». Співробітників музею вразили майстерно виконані «брижи», які утворюють складні варіації завдяки різним інтервалам між стібками. Оздоблені «брижами» плечі та виріз горловини попри грубість полотна роблять сорочку майже повітряною. Почуття легкості створюють часто зібрані рюші. Окрему увагу привертають манжети, вишиті геометричними візерунками по «брижах». Друга сорочка не менш цікава. Вона пошита з тонкої тканини типу сатин та оздоблена цікавим мереживним комірцем.

«Безперечно, сорочки стануть окрасою музейної колекції народного одягу та милуватимуть око наших відвідувачів. Дякуємо дарувальникам за свідоме ставлення до минулого», — написали на своїй Фейсбук-сторінці музейники.

Миколаїв.

Фото з відкритих джерел.