Меморіальну композицію створено в рамках обласного проекту «Дві Батьківщини: степи і гори» на знак вшанування пам’яті українців — жертв депортації.

Монумент вінчають журавлі, що здіймаються в небо (на знімку). Пара птахів, яких іменують «Божою птицею» або «Птахом сонця», символізує депортованих людей, які, попри випробування долі, зберігають любов до рідної землі та прагнуть у світле майбутнє.

У 1951 році до села Сонячне було примусово переселено 115 сімей — 528 осіб із Закерзоння. Таку неофіційну назву в той час отримали території, що відходили до Польщі згідно з укладеною в Любліні 9 вересня 1944 року «Угодою між Урядом Української Радянської Соціалістичної Республіки і Польським Комітетом Національного визволення про евакуацію українського населення з території Польщі і польських громадян з території УРСР».

Примусове переселення, про яке домовились між собою комуністичні уряди Радянського Союзу та Польщі, призвело до руйнування історичних, матеріальних, моральних та культурних цінностей Закерзоння та поставило під загрозу знищення цілої етнографічної групи українського народу.

У відкритті меморіальної композиції взяли участь начальник управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Донецької облдержадміністрації Тетяна Ігнатченко-Тюріна, представники Хлібодарівської сільської територіальної громади та підприємств, які надали допомогу в реалізації проекту.

Присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять тих переселенців — мешканців Сонячного, яких вже немає серед живих, та поклали квіти до пам’ятного знака.


На знімку: під час відкриття меморіального знака, присвяченого жертвам примусової депортації 1951 року.

Фото прес-служби Донецької обласної державної адміністрації.