Якщо вірити Мінагрополітики, з 97,8% площ уже намолочено рекордні 40 мільйонів зерна (у бункерній вазі). Середня врожайність — 74,7 ц/га.

Тоді як на Хмельниччині віддача гектара перевищує 118 центнерів, а валовий збір — 3,4 млн тонн. І шкода, що на майже 15 тисячах гектарів вирощені качани досі залишаються в полі.

На Чернігівщині в нинішньому сезоні намолотили понад 5 млн тонн кукурудзи за середньої урожайності 90 ц/га — королева полів там займала 568 тис. га, незібраними залишаються 2% площ.

Дощова погода останніх тижнів не сприяє польовим роботам. Вологість зібраного зерна «зашкалює» — господарствам доводиться витрачатися на його досушування. За рахунок наступної доробки кукурудзяний вал у чистій вазі скоротиться і, як прогнозують аналітики «УкрАгроКонсалт», становитиме 38,5 млн тонн.

Рекордні намолоти позначилися на цінах — кукурудза нині дешевше від пшениці та ячменю, зазначає «УкрАгроКонсалт». Тому її вигідніше використовувати як фуражне зерно. А «вивільнені» за рахунок зниження внутрішнього споживання обсяги колосових відправити на експорт.