Днями три єдині аматорські фольклорні колективи Дніпропетровської області, які виконують козацькі пісні, занесені ЮНЕСКО в Список елементів нематеріальної культурної спадщини, презентували композиції, що співають здавна в селах області й передають із покоління в покоління.

На святковому концерті, присвяченому п’ятиліттю внесення в Список ЮНЕСКО, керівник ансамблю «Богуславочка» з Павлоградщини Євгенія Хорольська розповіла, що колись козаки приїжджали до них у село Богуслав на зимівлю. Тоді люди й перейняли їхні пісні.

«Пісні стародавні, протяжливі, як степи наші широкі, вільні. Ми їх чули від найстарших жителів, яким було під 90 літ. Як могли, намагалися зберегти. Школярі ходили селом, записували. А останніми роками пісні полюбило все село. Коли виступаємо на сцені, у залі люди підспівують — старі й малі», — каже вона.

Керівник групи «Криниця» з Підгороднього Катерина Карапиш виступила з дитячим колективом-супутником «Криниченька».

«До співу долучила бабуся, коли мені ледь три рочки виповнилося. Вона не могла без пісень. Виконувала їх завжди, хоч би що робила. Навіть коли картоплю копала в городі. Я завжди чула, де моя бабуся. А ввечері жінки збиралися біля двору й співали», — розповідає Катерина.

Учасниця колективу «Першоцвіт» із села Кочережки Павлоградського району Тетяна Кияхова каже, що виконує козацькі пісні за покликом душі: «Вони відкрили для мене новий світ. У нашому колективі є дві учасниці, яким уже 90 років. Намагаємося залучати і дітей, тоді пісні житимуть і далі».

Як зазначають в облраді, протягом декількох років було проведено низку фольклорних експедицій у 16 населених пунктів, зібрано величезний обсяг аудіо-, відео-, фото-, текстової інформації, зроблено оцифрування старих записів пісень. Також провели фестиваль козацької пісні Дніпропетровщини, а в музичній академії ім. Глінки створили фольклорний центр і видали збірку козацьких пісень. Середній вік виконавців такої пісні в регіоні — 50—80 років. Тому охорона цього самобутнього явища дуже важлива.

Також в області готують презентацію фільму про культуру козацької пісні на Дніпропетровщині.

Крім того, відбулася творча зустріч із громадським діячем, істориком і письменником Дмитром Сухініним. Кандидат наук з державного управління і голова Міжнародного конгресу українського козацтва, він називає себе засновником нового напряму історичної козацької думки. І закликає колег більше писати про новітню історію.

«Історикам необхідно повернутися обличчям до сучасного козацтва. За роки незалежності вийшло дуже багато книжок про гетьманів і кошових отаманів, Українську революцію, УНР. Але в сучасної України сотні тисяч героїв — це учасники АТО й самооборони Майдану, волонтери. Всі вони — нащадки козацьких родів. І сучасні козаки здійснили не менше подвигів, ніж наші предки. Зберегли територіальну цілісність і суверенітет країни», — вважає Дмитро Сухінін. Одна із представлених автором книжок присвячена діяльності сучасного українського козацтва у війні 2014—2021 років. Йдеться про операції «Дозор», «Перехоплення», «Козацький волонтер», у яких брали участь козаки, про співпрацю з армією, підрозділами Міністерства внутрішніх справ і СБУ, про міжнародні конгреси й козацькі збори.

Дніпропетровська область.