Сьогодні на столичній Софійській площі відкриють головну ялинку країни.
Фото Юрія ПЕРЕБАЄВА.

У записі першого модуля взяли участь блогер Данило Гайдамаха, відомий шеф-кухар Євген Клопотенко, співачка Аліна Паш, народні майстрині Ольга Сахно і Тетяна Федосенко.

Як зазначила співініціаторка проекту, заступниця генерального директора Музею Івана Гончара з питань нематеріальної культурної спадщини Мирослава Вертюк, на ідею створення курсу «Знай свою Україну» вплинули дві речі: перше — власні досвід і переживання, отримані в дитинстві, друге — особиста риса. «З усім цінним, що я знаю, хочу ділитися. Багато моїх друзів почали цікавитися традиційною культурою. Традиція і життя в традиції дає мені відчуття щастя, в ній почуваю себе дуже гармонійно і цілісно. Мені важливо передавати це саме дітям, бо в ранньому віці такі знання залягають досить глибоко, формують світогляд і культурну матрицю особистості», — каже пані Мирослава.

Утім, звичайне просвітництво і народництво залишилися в минулому, нині час високих технологій, ігрових форматів і нестандартної подачі інформації, тому й онлайн-курс «Знай свою Україну» зробили в доступній формі за допомогою сучасних технологій. Він розповідає не лише про традиційні обряди, страви, одяг, народне мистецтво, а й про символи, причини та значення традицій у повсякденному житті українців. Кожен модуль складається з інформаційних відео, спеціально записаних майстер-класів, анімації, тестів, інфографіки, світлин, словника головних понять, окремих елементів у стилістиці гри «Майнкрафт» тощо. Його досить легко можна використовувати у навчальних закладах у рамках інтегрованих уроків з історії, літератури, музики та мистецтва. Курс також зручний для персонального користування.

Тим часом шеф-кухар і дослідник української кухні Євген Клопотенко записав для онлайн-курсу майстер-клас із приготування куті і пряників-«панянок». За його словами, найголовніша риса будь-якої традиції — вживаність.

Загалом освітній онлайн-курс «Знай свою Україну» складатиметься з чотирьох модулів, що відповідають чотирьом порам року і календарним святковим циклам — це Різдвяний, Великодній, Івана Купала та Покрови. Про все це можна буде дізнатися на сторінці проекту — https://www.facebook.com/znaisvoiuukrainu/