Анатолій Кривохижа (на знімку) — народний артист і заслужений діяч мистецтв України, засновник заслуженого ансамблю танцю України «Ятрань» і академічного театру народної музики, пісні і танцю «Зоряни», почесний громадянин міста Кропивницького.

Він все своє життя віддає розвитку і популяризації українського танцювального мистецтва.

Крім унікальних досягнень створеного і керованого ним колективу «Ятрань», він ще й талановитий педагог, вчитель. Книжки Анатолія Кривохижі «Роздуми про мистецтво танцю», «Гармонія танцю», «Аналізуючи прожите» є своєрідними підручниками для майбутніх майстрів танцю і дороговказом у світ хореографії.

І сьогодні, в такому поважному віці, Анатолій Михайлович залишається активним учасником творчого процесу в краї. Спілкується з учнями, дає поради наступникам. Має унікальну пам’ять, тож до нього часто звертаються за підказками й уточненнями краєзнавці та історики.

Однак найбільше життєве досягнення Анатолія Кривохижі, його дітище, звичайно ж, — всесвітньо відомий танцювальний ансамбль «Ятрань».

Маршрути заслуженого самодіяльного ансамблю танців України «Ятрань» під керівництвом Анатолія Кривохижі пролягали по всій Європі, від Британії і Франції, й по Азії — від Туреччини до Афганістану.

Ще в радянські часи за творчі досягнення заснованих і керованих ним колективів митець відзначений орденами Леніна і Трудового Червоного Прапора.

«Маючи робочий стаж понад 70 років, я все життя вчився і робив те, що мені приносило радість. Мені пощастило: свою професію я обрав не вагаючись, і все складалось так, що я навіть не думав щось міняти. Фанатична любов до обраної професії на все життя — це від Бога», — стверджує Анатолій Кривохижа.

Анатолій Михайлович зробив величезний внесок у розвиток танцювального мистецтва, формування творчих здібностей цілих поколінь, часто не помічаючи цього і на жодну мить не зупиняючись на досягнутому. І продовжує це робити нині... Він мудро і велично пише історію свого життя, яка потужно вплітається в історію рідного краю. Кіровоградщині й усій Україні пощастило мати такого самовідданого і цілеспрямованого діяча культури, який усього себе віддав творчості. Нехай йому це вдається ще багато років — зичать земляки! Непереборного бажання жити і дивувати всіх!

Кіровоградська область.

Фото з сайту факультету мистецтв Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини.