Та коли фальсифікат мав уноситися до меню учнів шкіл, то цей факт викликає щире обурення.

За словами начальника управління безпечності харчових продуктів і ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області Юлія Шимона, фахівці цієї структури здійснюють позапланові перевірки постачальників, які надають послуги з харчування закладів загальної середньої освіти. Ці заходи контролю проводять на виконання відповідного доручення Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля. Під час перевірок, якщо виникає підозра, що продукт не відповідає держстандартам, — забирають зразки, аби дослідити в акредитованих лабораторіях на показники безпечності та якості.

— Упродовж другої половини листопада нашими спеціалістами здійснено позапланові відбори масла солодко-вершкового з метою дослідження його на наявність вмісту рослинних жирів — фальсифікату, — розповідає Ю. Шимон. — За держстандартами України, масло має містити стовідсотково молочний жир. Згідно з отриманими експертними висновками Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики і ветеринарно-санітарної експертизи (м. Київ) відразу три види цього продукту не відповідають стандартам. Це — масло солодковершкове 82,5 % «Нота смаку» виробництва ТОВ «Гощаночка» (Рівненська область, Гощанський район, смт Гоща, вул. Шевченка, 73-В), масло солодковершкове екстра 83 % (виробник ФОП «Матвієнко» Київська область, Таращанський район, с. Потоки, вул. Зелена, буд. 17) і нарешті масло солодковершкове 82 % (виробник Сумська область, м. Угроїди, вул. Садова 3а).

Під час перевірок вилучено з обігу 8,8 кілограма масла названих виробників, яке повернуть постачальникам.

Та читачеві цікаві, звичайно, висновки лабораторії. Ю. Шимон констатує: «Масло «Гощаночка», дата виготовлення 17 жовтня, вміщує 9,3 % немолочних жирів, а вироблене 16 вересня — вже 23,3 % фальсифікату; продукт ФОП «Матвієнко» (виготовлений 10 жовтня) — 58,3 % немолочних жирів; а сумське, датоване 6 листопада, — «перевершило» всіх — аж 88 відсотків немолочних жирів».

Також перевірили й постачальників.

До речі, Головне управління Держпродспоживслужби в Сумській області відповіло, що такого виробника на території області немає.

І нарешті, закарпатці поінформували про ці факти колег з областей, де виготовлено продукти, а також — школи і відділи освіти при ОТГ та правоохоронні органи.
Тож фальсифікатам поставлено перепони.

Ужгород.

Фото надано Юлієм ШИМОНОМ.