Під час викатки першого військово-транспортного літака Ан-178-100Р № 001.

На ДП «Антонов» відбулася викатка першого військово-транспортного літака Ан-178-100Р № 001. Завершення будівництва літака та його передача на льотні випробування є важливим етапом виконання програми забезпечення Повітряних сил Збройних Сил України сучасною авіаційною технікою.

Під час офіційної церемонії голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександр Завітневич зазначив, що рік тому мало хто вірив, що підприємство зможе зробити цей літак та інші два. Працівники «Антонова» показали у справі, показали в металі те, що ми — одна команда, яка робить усе для покращення наших Збройних Сил.

Виступ голови Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександра Завітневича.

Олександр Завітневич також сказав: «Будівництво літаків для потреб ЗСУ здійснюється згідно з наміченими планами. Повністю завершено будівництво планера першого з трьох замовлених літаків. З випередженням термінів складено фюзеляж, крило, хвостове оперення другого Ан-178-100Р, розпочато складання планера цієї машини.

Я переконаний, що це будуть не три літаки, а більше. Тому сьогодні ми демонструємо, що ми вміємо будувати, вміємо літати та вміємо себе захищати.

Сьогоднішня подія дає чіткий сигнал і нашим західним партнерам, що Україна — авіадержава світового рівня, нам є що запропонувати світові.

Особлива подяка Президенту України Володимиру Зеленському, який взяв це питання на особливий контроль, Міністерству оборони, генеральному директору «Укроборонпрому», працівникам заводу «Антонов», які самовіддано та фахово виконують свою роботу та вірять у те, що ми відродимо українське виробництво літаків. Ми з вами усі разом зробили цю велику справу».

Літак Ан-178-100Р призначений для перевезення людей (до 100 осіб), техніки, вантажу, десантування спеціальної техніки та парашутистів, а також медичної евакуації поранених і постраждалих. На літак встановлено обладнання вітчизняних та західних постачальників комплектуючих, які були обрані під час масштабної програми імпортозаміщення.

Перед початком льотних випробувань літак оглянули міністр оборони України Олексій Резніков, міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Павло Рябікін, голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександр Завітневич, командувач Повітряних сил Збройних Сил України генерал-лейтенант Микола Олещук, генеральний директор «Укроборонпрому» Юрій Гусєв, генеральний директор ДП «Антонов» Сергій Бичков та президент Української аерокосмічної асоціації Віктор Попов.

ДП «Антонов» вперше за роки незалежності України отримало державне замовлення на будівництво трьох літаків Ан-178. Відповідний контракт з Міністерством оборони України було підписано наприкінці грудня 2020 року.

Вл. інф.