Олена ХАВТУРА (на знімку) — людина незвичайна, творча. Вона — любляча дружина і мама, художниця і рукодільниця. Разом із чоловіком Валентином (тренером міжнародного класу зі стрільби з лука) Олена виховує двох діток: Катрусю та Остапа. Родина дуже любить подорожувати і завжди бере у свій автомобіль мольберти й фарби.

— Я народилася в мальовничому місті Березне. Ще з дитинства мріяла про професію художника, — розповідає Олена. — У мене було цілком звичайне життя: навчалася у школі, потім у Рівненському державному гуманітарному університеті за спеціальністю «Образотворче та декоративно-прикладне мистецтво». За фахом я ткаля, працювала у Будинку дитячої та юнацької творчості м. Березне, нині у декретній відпустці.

Олена впевнена, що непереборною тягою до творчості зобов’язана батькам. Мама підкаже, як краще з естетичної точки зору, а тато — практик — виготовляє усе необхідне приладдя для робіт Олени (наприклад, рамки для гобеленів). У майстерні стоїть ткацький верстат, якому вже понад 100 років, і ще один є, якому десять.

— Я ж кажу, що мені дуже пощастило з рідними, — всміхається Олена. — Свій перший (маленький) ткацький верстат я придбала у Радивилові, а раритетний подарувала чоловікова бабуся. Він працює на відмінно і дасть фору значно новішим.

Ткаля зізнається, що під час навчання в університеті працювала за ткацькими верстатами дуже мало. Зазвичай студентів садили за вже налаштований «агрегат»: заправлений нитками, з набитою основою... А потім на практиці з’ясувалося, що процес набагато складніший.

— Найгірше те, що в наш час навіть нема кому навчити користуватися верстатом, — зауважує Олена Хавтура. — Переймати досвід я їздила до Ганни Славинської у село Білка. На жаль, вона вже відійшла у засвіти, але я завжди буду вдячна їй за наставництво... Також я відвідувала різні ярмарки, семінари, майстер-класи, моя донька теж подорожувала зі мною з трьох місяців. Це було дуже весело, я спілкувалася з такими ж творчими людьми, надихалася. Коли синові було 7 місяців, то поїхала до Рівного на курси візажистів, а згодом і перукарів. Потім доля подарувала мені зустріч із геніальним художником сучасності Іваном Марчуком. Мало того, мої роботи висіли поруч із його! Завдяки йому до мене повернулося бажання удосконалюватися, я знову приступила до гобеленів. Також роблю ляльки-мотанки, екоторби, вироби з солоного тіста та глини, малюю...

Березне
Рівненської області.

Фото автора.