«Таємниця зачарованого дзеркала» — так у комунальному закладі «Харківський обласний палац дитячої та юнацької творчості» назвали новорічну театралізовану виставу для дітей, яка йде в Палаці останню декаду грудня та продовжиться в січневі дні шкільних канікул.

Виставу підготував зразковий художній колектив Палацу — театр-студія «АЗарт» (керівник Альбіна Богун), за мотивами казки Г. К. Андерсена «Снігова королева». Музику до вистави й тексти пісень написала акомпаніаторка, музикантка й поетка Ірина Бондаренко.

— У новорічних заходах також братимуть участь інші колективи нашого Палацу, — розповідає директорка КЗ Тетяна Підберезкіна. — Це народні художні колективи — ансамбль танцю «Щасливе дитинство» Раїси Галенко, цирк «Усмішка», який очолює Наталія Біатова, зразкові художні колективи — вокальна студія «ОКей» (Анна Полежаєва), театр танцю «Астер» на чолі з Інесою Жук, студія дитячого телебачення MOW PRODUCTION (керівник Тетяна Курукіна) й гурток сучасної хореографії, клуб спортивного танцю «Акцент» Ірини Подмарьової.

Цікаво, що в новорічних виставах Палацу вже не бере участі... Дід Мороз, якому тут сказали «До побачення!». Замість нього дітей з Різдвом і Новим роком вітає Святий Миколай, або, як його ще називають, Дідусь Миколай.

Його роль напрочуд органічно виконує громадський діяч, актор і педагог Палацу Микола Мох.

Як пояснюють харківські історики, Дід Мороз — суто літературний образ, дивовижний симбіоз злого зимового духа російського фольклору й... західного Санта-Клауса. А Миколайчик — суто український персонаж дитячих зимових свят, що приносить малим подаруночки на Різдво й Новий рік.

Харківський обласний палац відомий тим, що саме в ньому 30 грудня 1935 року відбулася найперша в СРСР новорічна ялинка. Про ту давню подію розповідають експонати оригінального музею історії Палацу.

Харківська область.

На знімку: Дід Мороз (актор і викладач Харківського національного університету мистецтв ім. І. Котляревського Микола Гуртовий) передає новорічну естафету Дідусю Миколаю (актор Палацу Микола Мох).

Фото надано  КЗ «Харківський обласний палац дитячої та юнацької творчості».