З наближенням новорічних свят кожен замислюється над тим, якими іграшками можна прикрасити красуню ялинку. Адже хочеться придбати щось оригінальне і незвичайне. Коли не вдається знайти бажане, до роботи беруться майстри. Цьогорічну новорічну ялинку Миколаївський обласний центр народної творчості та культурно-освітньої роботи пропонує нарядити унікальними кульками, виконаними у японських техніках «темарі» (на знімку) або «кінусайга».

Валентина Кривцова, керівниця творчого об’єднання «Прибужжя», що діє у складі обласного центру народної творчості, розповіла: «Темарі японською означає «ручний м’яч». Це давнє мистецтво вишивання на кулях, історія якого починається у Китаї та налічує кілька століть. У VІІІ столітті ним захопилися у Японії та внесли деякі корективи: м’ячі для цієї гри було прийнято прикрашати вишивкою з шовкових ниток. У темарі грали дівчата із заможних японських родин. На сьогодні темарі — це поширений вид мистецтва не тільки у Японії, а й по всьому світу».

Техніку «темарі» досконало опанувала миколаївська вишивальниця, заслужена майстриня народної творчості України Валентина Димова. Вона виготовляє яскраві вишиті темарі та оздоблює свої вироби барвистим геометричним орнаментом із шовкових ниток, ірису та поліестеру. Новорічні темарі з монохромними та контрастними візерунками мають особливо святковий вигляд, адже майстриня додатково прикрашає кульки бісером, блискітками, атласною стрічкою і китицями.

Кінусайга — це японська клаптева техніка виготовлення виробів з шовку, в якій не застосовують голку і нитку. Саме тому кінусайга ще називають «печворк без голки». Це мистецтво виникло через бажання дати друге життя старому шовковому кімоно, і з’являлися справжні картини-шедеври. Нині кінусайга доволі відоме мистецтво, але через його копіткість мало хто з майстрів має бажання ним займатися.

Сучасні майстрині використовують техніку кінусайга для створення декоративних кульок. За основу беруть нарізані заготівки бажаної форми з товстого пінопласту. Для круглої форми виробу переважно обирають трикотаж або оксамит — тканину, яка максимально обгорне округлості виробу. Деякі майстри прикріплюють клаптики до заготівок за допомогою клею, а також оздоблюють готовий виріб мереживом або золотою ниткою. Це надає кулькам особливої святковості.

Новорічні кінусайга, які вирізняються своєю вишуканістю, виробляє майстриня з Первомайська Катерина Баранюк. Малюнок для кульок дівчина створює за допомогою оригінального комбінування технік, Print і видів тканин. Великі та маленькі, смугасті та геометричні, світлі та темні новорічні кінусайга стануть окрасою для будь-якої дизайнерської ялинки та сучасного інтер’єру.
Подаровані святкові кулі кінусайга і темарі служать символом багатства, щастя й успіху. А новорічні фантазії від майстринь Миколаївщини привнесуть до оселі особливої атмосфери напередодні Нового року.

Миколаївська область.

Фото з відкритих джерел.