Сили територіальної оборони виводяться зі складу сухопутних військ ЗСУ і отримають окреме фінансування. Саме їм відводиться провідна роль в організації та виконанні завдань територіальної оборони України.

Президент України Володимир Зеленський наголосив, що виконання норм закону дає змогу в разі потреби залучити все населення України до захисту рідної землі, свого краю й своєї родини. «Створення системи національного спротиву в Україні є потужним сигналом усім, що наша країна оборонятиметься, не допустить подій 2014 року і що захист України для нас — це всенародна справа», — наголосив він.

Згідно із заявою міністра оборони України Олексія Резнікова, наш резерв тероборони становить понад 200 тисяч українців та українок з відповідним досвідом. «Ми вчимося чинити національний спротив уже восьмий рік. Ми маємо розуміння територіальної оборони. Більш як 200 тисяч громадян добровільно зголосились бути в резерві, є військовозобов’язаними», — зазначив днями ЗМІ міністр оборони України Олексій Резніков.