У Мар’яниній родині, яка мешкає в Іршаві, завжди серйозно ставилися до всіх тонкощів святкування Різдва. І її з дитинства вчили шанувати давні традиції, збережені поколіннями предків. На Закарпатті підготовку до свят починають заздалегідь. Усі тримають піст. Адже Різдво — не лише веселощі для дітей і дорослих, його ще називають «святом милосердя». «Це період, коли наші душі мають стати чистішими. Люди просять пробачення, якщо завинили, заборонено лаятися і відмовляти нужденним. Усі відчувають своєрідне полегшення, спокій, забувають образи. Чи ж не чудово, що в нас є такі свята!» — каже Мар’яна.

За традицією у переддень Різдва господиня з самого ранку порається на кухні, готує 12 обов’язкових пісних страв — задля достатку та благополуччя в новому році. Молодь бере участь у вертепах, ходить колядувати від хати до хати. Ввечері, з першою зіркою, за великим столом збирається вся родина і розпочинається свято...

Мар’яна додає, що саме у цей період популярні ворожіння на кохання. Наприклад, щоб дізнатись про свою долю у справах сердечних, юні красуні підходили до хліва і буцали ногою двері. «Свиня подавала голос, і кількість її рохкань означала, через скільки років дівчина піде під вінець», — розповідає Мар’яна. І з усмішкою зізнається, що колись теж хотіла зазирнути у майбутнє і на власному досвіді переконалась у правдивості цього ворожіння. Згодом вона зустріла свого судженого — Володимира, і тепер вони разом виховують сина.

Володимир родом із Київської області. Для нього різдвяні звичаї теж мають велике значення, але вони трохи відрізняються за масштабністю та атмосферою від закарпатських, про які ходять легенди і знімають фільми. Тому у ці дні пара радить обов’язково відвідати Закарпаття. «Запам’ятається надовго. Відчуєте не лише чарівність і магію свята, а й надзвичайну гостинність українського народу, його доброту і повагу до ближнього», — із захопленням ділиться Володимир. Він із теплотою згадує перше Різдво в Іршаві і запевняє, що збереження й наслідування традицій неймовірно зміцнює родинні стосунки, дає час на примирення та прощення, дарує незабутні враження.

У своєму домі подружжя Клименків дотримується українських звичаїв і Закарпатської, і Київської областей. Мар’яна розповідає, що дещо змінила меню святкового столу. Чоловік звик куштувати вареники на Різдво. Для неї це було вдивовижу, але нове — не значить погано. Господиня рада урізноманітнити стіл, весело зустрічати гостей, вітати рідних, а у майбутньому планує привчати до традицій і маленького синочка.

Розмовляла Ольга Ігнатченко.

Фото з домашнього архіву Клименків.