Прокуратура Києва розпочала досудове розслідування через побиття журналістів бійцями «Беркута» 1 грудня на вулиці Банковій. Йдеться про ознаки злочинів, передбачених двома статтями Кримінального кодексу: перевищення повноважень та перешкоджання професійній діяльності. Прокуратура просить представників ЗМІ сприяти слідству та надавати всі дані про факти розправи над ними під час масових заходів під адміністрацією Президента.

Від рук «захисників громадського порядку» за час акцій протесту вже постраждало понад п’ятдесят наших колег. Як стверджує політтехнолог Тарас Березовець, таку кількість медійників за кілька днів було поранено лише під час громадянської війни в екс-Югославії. На знак обурення проти численних фактів насильства чотири журналістські організації — НСЖУ, ГО «Телекритика», Інститут масової інформації та Українська асоціація видавців періодичної преси — вийшли зі складу Міжвідомчої робочої групи при Президентові України: «Ми вважаємо неприйнятним для себе вести діалог з людьми, які допустили кровопролиття мирних протестувальників, журналістів і при цьому не подають у відставку», — наголошено у їхній спільній заяві.

Громадський рух «Стоп цензурі!» закликав країни-учасниці ОБСЄ, делегації яких приїхали до Києва, «якнайшвидше призначити Моніторингову групу, мандат якої повинен включати право перебувати у залі суду під час розгляду справ затриманих учасників мирних зібрань та журналістів для незалежної об’єктивної фіксації ходу судового засідання». Крім того рух оголосив свої вимоги до української влади, в яких, зокрема, наполягає на ідентифікації і покаранні винних у побитті журналістів, фотографів та операторів, котрі висвітлювали масові акції і не брали жодної участі у силовому протистоянні.

Пересторога не зайва на тлі недорікуватих пояснень та цілих потоків зухвалої дезінформації про криваві події 30 листопада і 1 грудня. Як це було насправді, розповідають жертви розправи — наші колеги з вітчизняних та зарубіжних ЗМІ. Лише кілька фактів. Головний редактор «Цензор. НЕТ» Юрій Бутусов постраждав від рук «Беркута». Йому пробили голову: з діагнозом «вдавлений осколочний перелом лобної кістки» госпіталізували до Лікарні швидкої допомоги. Фотографу Рейтерс Глібу Гараничу та журналісту інформагентства «Поряд з вами» Дмитру Пріхну «беркутята» розбили голову, польському журналісту Павелу Пеняжеку дісталося щонайменше десять ударів кийком по голові, фотокореспонденту «ЛІГАБізнесінформ» Олександру Перевознику перепало відразу від восьми спецназівців. Йому розтрощили камеру і гамселили по голові: пояснення, що він журналіст, тільки викликало ще більшу лють, розповідає Сашко. Потерпілих багато, і більшість із них стверджує: спецзагони міліції цілеспрямовано діяли проти представників ЗМІ. Камери, бейджі й вигуки «Преса» діяли на «правоохоронців», мов червона ганчірка на роздратованих биків, спричиняли ще більший прояв агресії. «Ті, хто падав і кричав «Я журналіст», у відповідь одержували додатковий удар: «А, ти ще й журналіст, ось тобі свобода слова», — так описує події фотограф Європейського прес-фотоагентства ЕРА Сергій Долженко. «Я дістав травми голови, рук, ніг, — розповідає Денис Данько, журналіст програми «Гроші», телеканал «1+1». — ... Стояв на відстані від сутичок, однак «беркутівці» забігали в усі двори, і десь семеро-восьмеро на мені відірвалися. Хоча в мене висів бейджик і я кричав, що журналіст». Від бійців «Беркута» перепало й жінкам-журналісткам: крім ударів, їх ще й обсипали ненормативними «компліментами».

Інститут медіа-права нині пропонує правову допомогу всім представникам ЗМІ, які постраждали від неправомірних дій спецпризначенців під час протестів. Юрист Тетяна Котюжанська закликає скористатися зверненням до прокуратури про кримінальне правопорушення всіх, хто «хоче не тільки фіксувати і творити історію, а ще й творити прецеденти застосування ст. 171 ККУ «Перешкоджання професійній діяльності».

...Як відомо, глава МВС Віталій Захарченко «подбав про безпеку» журналістів... жилетами з написом «Преса» та касками. Як гірко жартують побиті колеги, «щоб краще було видно, в кого цілитися». Хтось міліцейською ініціативою скористався, хтось, у принципі далекий від епіцентру подій, узяв собі шолом «просто на згадку». Ми із Сергієм Лавренюком принципово відмовилися від такої профілактики цілісності наших голів. Бо чим ми, власне, відрізняємося від інших мирних людей, яких бити можна, а нас з високої ласки — зась...

P.S. За даними опозиційних депутатів, у відділенні гострих отруєнь ЛШД під посиленою охороною міліції можуть перебувати понад 20 поранених під час розгону мітингу на Майдані Незалежності. Опозиціонери не виключають, що тут можливо є й ті студенти, котрі вважаються зниклими після 30 листопада. Відвідувачів до хворих у відділення не пустили.