На Черкащині за півроку ринкового обігу земель сільгосппризначення (відповідно до офіційної інформації) за цивільно-правовими угодами відчужено майже 2,6 тисячі ділянок загальною площею 5,4 тисячі гектарів, середня вартість — 34,9 тисячі гривень за гектар.

— Хто купує наділи?

— Передусім фізичні особи, які самотужки займаються вирощуванням сільськогосподарських культур. Якщо у них є можливість, вони збільшують свій земельний ресурс за рахунок придбання паїв, — розповів Дмитро Мироненко, перший заступник начальника головного управління Держгеокадастру в Черкаській області.

— Чому повільно розгортається ринок земель сільськогосподарського призначення?

— Загалом власники земельних часток не поспішають продавати землю. Одні чекають на кращу ціну, інші хочуть передати свої наділи дітям у спадщину. Є й об’єктивна причина — чимало нотаріусів виявилися не готовими до оформлення документів з купівлі-продажу землі. На опанування вимог реформи потрібен час.

З 1 липня 2021 року до 31 грудня 2023 року включно купувати землі сільгосппризначення мають право тільки громадяни України — загалом не більш як 100 гектарів на особу, нагадав Дмитро Мироненко.

— Але це не стосується землі, яку набули нові господарі до ухвалення відповідного закону, чи не так?

— Правильно. Зазначене обмеження не поширюється на ділянки, набуті у власність громадянином до набрання чинності законом про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення.

З 1 січня 2024 року можливість придбати землю отримають юридичні особи. Обмеження на купівлю тут становить до 10 тисяч гектарів. Корпоративна структура юридичних осіб, які набувають землі сільгосппризначення, має бути прозорою і у своєму складі мати лише резидентів України.

Черкаська область.