Науково-виробничий комплекс «Іскра», який вважають одним із провідних розробників і виробників наземної радіолокаційної техніки оборонного комплексу України, припиняє роботу через відмову Міністерства оборони України від усіх замовлень. Про це пишуть спеціалізовані ЗМІ. Натомість у Міністерстві оборони стверджують, що жодного конфлікту немає — лише невиконання «Іскрою» вже проплачених замовлень.

Спеціалізовані ЗМІ, посилаючись на неназваного представника КП «НВК «Іскра», зазначають: через відмову Міністерства оборони від замовлень сталося скасування державного оборонного замовлення. Окрім цього, «згортають» дослідно-конструкторські роботи. А директор підприємства Юрій Пащенко вимушений зупинити роботу «Іскри».

Натомість у Міністерстві оборони України спростовують усі звинувачення і називають поширену інформацію фейком.

«В окремих засобах масової інформації з посиланням на анонімні джерела поширюються неправдиві відомості щодо начебто відмови Міністерства оборони України від продукції Казенного підприємства «Науково-виробничий комплекс «Іскра», який входить до складу ДК «Укроборонпром». Ці відомості не відповідають дійсності. Закликаємо ЗМІ не поширювати неперевірену інформацію», — пише прес-служба Міністерства оборони України.

У міністерстві наголошують: продукція КП «НВК «Іскра» є важливою для належного виконання завдань з оборони держави, з ними співпрацюють уже довго і успішно. І так само налаштовані продовжувати цю співпрацю — але за умови неухильного дотримання законодавства та належного виконання «Іскрою» своїх зобов’язань за чинними контрактами.

«У 2021 році Міноборони співпрацювало з КП «НВК «Іскра» за чотирма контрактами. У зазначений період міністерство неодноразово здійснювало авансування виконання замовлень, а також позитивно реагувало на обґрунтовані прохання підприємства про перенесення термінів поставки продукції, коли для цього були правові підстави», — зазначають у Міністерстві оборони.

Наприклад, у грудні 2021-го «Іскрі» було перераховано понад 51 млн грн за двома контрактами, які успішно виконуються. А от у серпні—жовтні 2021 року за одним із контрактів підприємство вкотре не виконало зобов’язання вчасно. Як результат — виникла дебіторська заборгованість у розмірі більш як 58 млн грн.

«Відповідно до чинного законодавства, за таких умов Міноборони не може здійснювати подальше авансування робіт», — нагадують у відомстві.

Заступник міністра оборони України Анатолій Петренко запевняє: міністерство зацікавлене у продовженні співпраці. Ба більше, кошти на фінансування зазначених робіт передбачено в проекті зведеного трирічного плану закупівель товарів, робіт та послуг оборонного призначення.

«Продукція КП «НВК «Іскра» необхідна для нашої армії. Авансування буде відновлено в разі погашення дебіторської заборгованості підприємством або на виконання відповідного рішення суду, яке дозволить Міноборони здійснювати фінансування в межах чинного законодавства», — підкреслює Анатолій Петренко.

Відомо, що «Іскра» вже звернулася з відповідним позовом — Міноборони вживатиме необхідних заходів за результатами його розгляду.

«Наша спільна мета — щоб високотехнологічне обладнання якнайшвидше потрапило до військ», — каже заступник міністра оборони.

Також у Міністерстві оборони України сподіваються, що ситуація — зокрема щодо «спірного» контракту — приверне увагу керівництва ДК «Укроборонпром». В оборонному відомстві розраховують, що керівництво державної компанії ухвалить відповідні управлінські рішення задля підвищення обороноздатності України.

Запоріжжя.

На знімку: КП «НВК «Іскра».

Фото з відкритих джерел.