Про це вчора, перебуваючи у Києві з робочим візитом, заявив Президент Азербайджану Ільхам Алієв. Президент України Володимир Зеленський у заяві за підсумками переговорів зазначив, що лідери двох країн поставили ще амбітнішу мету — збільшити удвічі й цю цифру до 2024 року. Загалом за підсумками переговорів було підписано шість міжурядових документів у сферах енергетики (між українським «Нафтогазом» та азербайджанським «Сокаром»), транспорту, інфраструктури й сільського господарства.

Крім того, президенти України та Азербайджану підписали й спільну декларацію, у якій зафіксували, як зазначив Володимир Зеленський, «готовність надавати обопільну підтримку суверенітету, територіальній цілісності наших держав у міжнародно визнаних кордонах».

За словами глави нашої держави, у заяві передбачено, що лідери мають намір «спільно протидіяти гібридним загрозам, забезпечувати мир та стабільність у Чорноморсько-Каспійському регіоні та за його межами». Інші позиції декларації свідчать про єдність та близькість позицій сторін щодо викликів як регіонального, так і глобального вимірів.

Утім, судячи із заяв президентів за підсумками переговорів, передусім йшлося про поглиблення економічного співробітництва. Володимир Зеленський відзначив, що підписані шість угод значно спростять інвестиційну діяльність між двома країнами. За його словами, зокрема, азербайджанські компанії зможуть брати участь у проектах «Великого будівництва», а українські — у цікавих інфраструктурних ініціативах в Азербайджані.

Президенти також домовилися у першій половині року провести засідання комісії з економічного співробітництва, а потім — засідання ради президентів України та Азербайджану.

Ще одна важлива тема, яку обговорювали лідери двох країн, — розвиток транзитного потенціалу і створення відповідної сучасної інфра-
структури в сфері автомобільних і залізничних перевезень, а також авіації. «Ми будемо й надалі працювати над низкою перспектив, серед іншого — це створення транспортного коридору, можливо, в рамках ГУАМ, який об’єднає Україну, Азербайджан, Грузію та Молдову», — підсумував Володимир Зеленський.

Вл. інф.

На знімку: президенти Азербайджану і України Ільхам Алієв та Володимир Зеленський.

Фото з сайту Президента України/president.gov.ua