Командувач Об’єднаних сил ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Наєв і головний лікар КНП «Міська лікарня № 3» Олексій Яковленко.

Фото зі сторінки командування Об’єднаних сил ЗС України у Фейсбуці.

Для дітей із населених пунктів, наближених до лінії зіткнення, у соляній шахті міста Соледара на глибині майже 300 метрів відбулася постановка музичної казки «Зимові пригоди крукоруків», з якою у рамках національного мистецького проекту «Арт-перемир’я» виступили актори Чернігівського обласного театру ляльок ім. О. Довженка.

Вистава стала одним з етапів акції «Різдвяний караван казок», організованої командуванням Об’єднаних сил ЗСУ на території Донецької та Луганської областей, провідний меседж якої — «Із турботою про майбутнє». Загалом 3 тисячі маленьких українців із населених пунктів сходу побували на святкових виставах, долучилися до дива театрального мистецтва та отримали від українських військових солодкі подарунки.

За словами командувача Об’єднаних сил ЗСУ генерал-лейтенанта Сергія Наєва, відвідуючи такі вистави, діти отримують нові яскраві емоції і позитивні враження.

— Ці діти — наше майбутнє й наша мотивація. Вони потребують особливої уваги та турботи, адже їм доводиться зростати і розвиватися в умовах війни. Нашою метою є мінімізувати наслідки пережитих подій за допомогою театрального мистецтва, — наголосив командувач. — Діти, заради яких ми стараємося, не мають впливу на події, але мають право на дитинство.

Генерал-лейтенант Сергій Наєв висловив упевненість, що такі акції й надалі сприятимуть відродженню дитячого культурного життя та розвитку національно-патріотичного виховання на Донбасі, який потерпає від бойових дій.

Керівник проекту «Арт-перемир’я», офіцер командування Об’єднаних сил ЗС України Борис Кутовий та художній керівник і куратор проекту, відомий театральний діяч Максим Добролюбов заздалегідь подбали, аби діти сходу країни відчули справжнє різдвяне диво. Підтримку у проведенні акції було надано корпорацією «АТБ».

— Командування Об’єднаних сил ЗСУ проводить цю акцію для юних мешканців сходу, на долю яких, попри їхній юний вік, випало чимало випробувань, — для дітей війни, дітей з особливими потребами, дітей-сиріт, дітей з родин внутрішньо переміщених осіб, — зазначив Борис Кутовий.

Також у рамках святкової акції «Різдвяний караван казок» українські військові привітали маленьких українців, котрі перебувають на стаціонарному лікуванні у КНП «Дитяче територіальне медичне об’єднання» міста Краматорська, і вручили їм новорічні подарунки.

— Дитяче територіальне медичне об’єднання міста Краматорська обслуговує приблизно 30 тисяч маленьких пацієнтів із Краматорська та північного регіону Донеччини, дітей із категорії внутрішньо переміщених осіб, — розповіла генеральний директор закладу Наталія Капуста. — У стаціонарі площею 4 495 квадратних метрів розгорнуто ліжка інтенсивної терапії та реанімації, кардіологічні, неврологічні, ендокринологічні, гастроентерологічні, алергологічні, інфекційні, імунологічні, отоларингологічні відділення та ліжка інтенсивної терапії новонароджених.

Цими ж днями в рамках стратегічного гуманітарного проекту «Допомога Схід», що був започаткований у 2018 році за ініціативою та сприяння генерал-лейтенанта Сергія Наєва, до ковідного відділення КНП «Міська лікарня № 3» міста Краматорська передали гуманітарний вантаж медичного призначення, до якого увійшли медикалізовані електричні ліжка, приліжкові тумби, крісла, настінні дозатори, інвалідні візки, ходуни, медичні меблі.

За словами головного лікаря КНП «Міська лікарня № 3» Олексія Яковленка, очолюваний ним багатопрофільний заклад охорони здоров’я вторинного рівня, що об’єднує поліклініку та стаціонар, надає допомогу мешканцям усієї Донецької області. Стаціонар лікарні розрахований на медичне обслуговування 350 пацієнтів.

Гуманітарний вантаж, що був отриманий медичним закладом Краматорська, доправлено в Україну з Франції від Асоціації «Медична та благодійна допомога Франція—Україна» (Aide Medicale & Caritative France—Ukrainе), віце-президент якої — пані Діана Дольс, Асоціацією міжнародних автомобільних перевізників України — АсМАП України, президент — Леонід Костюченко, та компанією ТОВ «Санагро Україна», директор — Олександр Скрипка.


Під час проведення акції «Різдвяний караван казок».

Фото автора.