— Оля, позивний «Кексик», — відрекомендувалася військовослужбовець морської піхоти Ольга Чумак, яка несе службу на передовій (на знімку).

Помітивши мою усмішку, жінка розповіла, що свій позивний отримала майже п’ять років тому у добробаті.

— Коли їхали на ротацію, то побратим передавав броню. Хвилювався, чи впораюся із завданням. Каже: «А ти розвантажиш?». Відповідаю: «Ну, я розумію, що ви — термінатори, «кіборги». А я на вашому тлі маю вигляд, як кексик». Запевнила, що дотягну. Приїхала, розповіла своїм. Командир почув. Посміялися... І записали мене як «Кексик». Зараз я схудла, а на той час була пухкіша — важила майже 75 кілограмів за росту 160. Спочатку пожартували, але згодом так і приклеїлося — «Кексик».

Ольга Чумак родом із Гайсина, що на Вінниччині. До військової служби працювала помічником вихователя у школі-інтернаті для глухонімих дітей. Зараз вдома на матір чекають два сини: старшому — 18, меншому —17 років. Чоловік Ольги теж військовий, але служать вони в різних частинах.

— А що вплинуло на ваш вибір стати військовослужбовцем? — запитую.

— У 2017-му пішла служити в добробат. А потім уже наприкінці 2018 року згодилася й на контрактну службу. Взагалі, якби не війна, то й не служила б. Просто сталися в країні такі події, що не можна було залишатися осторонь. Тож одягла військовий однострій. Тепер служба у Збройних Силах — моя професія.

— За домом сумуєте?

— Звичайно, хочеться вже рідних усіх побачити. Побути трохи вдома, відчути дух рідної домівки.

— Чи є ще жінки у вашому військовому колективі?

— У батальйоні є. А в підрозділі я одна. Загалом останнім часом на службу приходить багато жінок, і всі вони на рівних із чоловіками виконують покладені обов’язки.

Попри невисокий зріст, жінка міцно тримає в руках зброю. Тож привнесене з цивільного життя, таке не притаманне суворій військовій повсякденності слово «кексик» — лише оманлива зовнішність. Адже за плечима у «Кексика» вже кілька років важкої, напруженої служби й чимало днів, проведених на передньому краї боротьби за суверенітет і незалежність України.

Фото автора.