Комітет Верховної Ради з питань підприємництва, регуляторної та антимонопольної політики не підтримує проект закону «Про запровадження мораторію на видачу ліцензій на провадження господарської діяльності з випуску та проведення лотерей».
Законопроектом (№2379) пропонується встановити мораторій на видачу ліцензій на провадження господарської діяльності з випуску та проведення лотерей до набрання чинності законом про азартні ігри. Крім того, Закон «Про державні лотереї в Україні» передбачається визнати таким, що втратив чинність.
Під час обговорення члени комітету висловили низку зауважень до проекту. Акцентувалася увагу й на висновку Головного науково-експертного управління апарату Верховної Ради. На думку експертів, запровадження мораторію на видачу ліцензій з випуску та проведення лотерей, як і визнання Закону «Про державні лотереї в Україні» таким, що втратив чинність, навряд чи зможе усунути численні зловживання у цій сфері. До цього часу, зазначили фахівці, проект закону про азартні ігри, до прийняття якого запроваджується мораторій, Кабінетом Міністрів до Верховної Ради не подано, тому відповідні відносини залишаться поза сферою законодавчого регулювання.
На думку експертів, більш ефективним шляхом розв’язання цієї проблеми є вдосконалення державного контролю за діяльністю операторів лотерей. Також доцільно було б запровадити видачу дозволів на кожен вид лотереї, який дозволяється проводити оператору, та встановити значну плату за видачу ліцензії. Іншими необхідними кроками в цьому напрямі має бути прийняття закону про регулювання господарської діяльності з проведення азартних ігор, у тому числі, букмекерської діяльності та притягнення до відповідальності осіб, винних у відповідних правопорушеннях тощо.
Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.