Більшість готова сісти за стіл переговорів, а опозиція відмовляється брати участь у міжфракційних консультаціях
 
Ранкове засідання 5 грудня
Зранку представники опозиції продовжували блокування трибуни та президії парламенту (на знімку), однак коли о 10-й годині зайшов Голова Верховної Ради Володимир Рибак, йому не заважали оголосити про реєстрацію присутніх у сесійній залі народних депутатів. Проте після першої такої спроби на табло висвітилося, що в залі присутні тільки 220 народних депутатів, а під час повторної процедури реєстрації з’ясувалося, що на кнопки натиснули лише 214 парламентаріїв із необхідних 226.
Після цього головуючий привітав із днем народження народних депутатів Владислава Атрошенка та Ельбруса Тадеєва і повідомив, що засідання продовжиться у п’ятницю о 10-й годині ранку. «Керівників фракцій прошу зайти для консультацій до кабінету Голови Верховної Ради», — сказав після цього В. Рибак. Однак лідери опозиційних фракцій відмовилися брати участь у запропонованих главою парламенту переговорах.
Хоча ще перед початком засідання керівник фракції Партії регіонів Олександр Єфремов висловлював обережну надію, що під час переговорів з опозицією буде знайдено рішення для розблокування роботи парламенту та виходу з кризи. «Учора намітився крихкий контакт між більшістю і опозицією. Ми домовилися, що кожен займеться напрацюваннями своїх пропозицій. Сьогодні ми продовжимо ці переговори, це навіть не консультації. У кожної сторони є пропозиції, вони мало стикуються, але мистецтво дипломатії в тому, щоб знаходити рішення», — сказав він.
Однак керівник фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк, котрий замість участі у консультаціях провів брифінг, заявив, що зараз має місце не парламентська, а загальнополітична криза, тому парламентськими методами її вирішити неможливо. «Нині не тут ухвалюються рішення. У парламенті ми вже намагалися врегулювати різні проблеми — і по Юлії Тимошенко, коли нам кожен день розповідали, що буде ухвалено закон, і по євроінтеграції, коли нам говорили, що Угоду про асоціацію буде підписано», — сказав він та додав, що опозиція, зі свого боку, виконала все, що пообіцяла, тоді як Партія регіонів своїх обіцянок не дотрималася.
Він також повідомив, що оскільки вчора минуло 25 років із часу заснування спецпідрозділу «Беркут», лідери опозиційних фракцій внесли на розгляд парламенту законопроект про його ліквідацію та позбавлення спеціальних і військових звань усього начальницького та рядового складу «цього ганебного міліцейського підрозділу». Водночас А. Яценюк визнав, що перспективи ухвалення цього законопроекту залежать від того, як розвиватиметься загальноукраїнська акція протесту. «Якщо Євромайдан поширюватиметься на всю країну, то це дасть можливість ухвалити не тільки цей законопроект, а й відправити уряд у відставку та оголосити дострокові парламентські та президентські вибори», — наголосив лідер «Батьківщини».
Повернувшись із кабінету Голови Верховної Ради, керівник фракції Партії регіонів Олександр Єфремов повідомив, що лідери опозиційних фракцій на перемовини не прийшли, чим, на його погляд, засвідчили, що «роблять ставку на нагнітання ситуації в державі». «Це безвідповідально і перед державою, і перед людьми, — заявив він. — Можна підвищувати градус протестних настроїв, який і так сьогодні дуже високий у Києві, але, зрештою, це може призвести до дуже сумних наслідків».
Лідер регіоналів також спрогнозував, що після того, як Президент повернеться в Україну і його поінформують про напрацювання утворених робочих груп, «буде зроблено певні висновки». «Але головне — зберегти стабільність у державі», — підкреслив парламентарій.
О. Єфремов вкотре висловив думку, що відставка уряду і дочасні президентські та парламентські вибори, на чому наполягає опозиція, в умовах тяжкої економічної ситуації у країні означатимуть «введення країни в хаос». «Питання лежить в іншій площині — як віднайти консенсус для прийняття рішень, які не будуть шкодити державі. Для людей, які вийшли на площі, не стоїть питання, хто буде при владі», — вважає керівник фракції Партії регіонів. При цьому О. Єфремов нагадав, що багатьох представників нинішньої опозиції уже бачили при владі в 2005—2010 роках, а результати були плачевні: в 2009 році спостерігалося падіння промислового виробництва на понад 22%, падіння ВВП — близько 16%, було укладено «кабальний договір» із Росією щодо ціни на газ.
Насамкінець О. Єфремов знову підтвердив готовність більшості сісти за стіл переговорів та розмовляти з лідерами Майдану і всіма політичними силами, представленими в парламенті.
А лідер фракції Комуністичної партії Петро Симоненко в інтерв’ю журналістам назвав декілька необхідних, на його думку, кроків для врегулювання політичної ситуації у державі. Перший — провести референдум щодо євроінтеграції чи щодо вступу до Митного союзу. Другий — сісти за стіл переговорів і зняти ескалацію напруги, поки кров не пролилася широкомасштабно. Третій — виробити чітку програму дій для всіх гілок влади. «Повинна бути чітка і зрозуміла для людей програма дій виконавчої структури влади, затверджена публічно у Верховній Раді, — заявив П. Симоненко. — Адже людей привела до Києва бідність. І не має статися так, як у 2004 році, коли одних олігархів змінили на інших». Він також висловив думку, що всі «кулуарні домовленості», які нині ведуться щодо дострокових президентських та парламентських виборів, ні до чого не призведуть. «Ці торги зводяться лише до того, що іще українського продати», — вважає він.
П. Симоненко також повідомив, що фракція КПУ так і не подала до парламенту проект постанови про недовіру Кабміну, про який говорили під час голосування за відставку уряду 3 грудня. Під проектом постанови є лише 33 підписи депутатів-комуністів, а необхідно як мінімум 150. Жоден представник опозиції підпис не поставив. Водночас лідер комуністів нагадав: незважаючи на те, що резолюція про недовіру урядові може розглядатися у парламенті лише раз на сесію, у Регламенті Верховної Ради є процедура «ad hok», яка дозволяє у разі політичної доцільності розглядати будь-яке питання. При цьому П. Симоненко знову звинуватив опозицію в тому, що вона «завалила відставку уряду», підготувавши проект постанови з таким формулюванням, з яким комуністи апріорі не могли погодитися та відправити уряд у відставку у зв’язку з непідписанням Угоди про асоціацію з ЄС.
Голова Регламентного комітету регіонал Володимир Макеєнко під час спілкування з пресою зазначив, що вбачає певні зрушення у ситуації. «На вулиці вже не та ситуація, яка була декілька днів тому, людей менше. Думаю, опозиція вже розуміє, що треба не майданами вирішувати проблему, а шляхом переговорів», — сказав він. В. Макеєнко також запевнив, що провладні сили не обговорюють питання про можливість проведення засідань парламенту в іншому приміщенні. На його погляд, головне зараз — досягнути домовленості щодо ухвалення бюджету на наступний рік.
 
ДОСЛІВНО
 
Лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов: 
 
«Найрозумніше сьогодні — залишити майданчик для діалогу в парламенті, й саме на цьому майданчику напрацювати спільні підходи до вирішення проблем у державі».
 
ДОСЛІВНО
 
Голова фракції ВО «Батьківщина» Арсеній Яценюк:
 
«Дискусія навіть не може розпочатися до того часу, поки уряд не буде відправлено у відставку, поки не будуть заарештовані працівники «Беркута», які били дітей, та поки на свободу не буде випущено кожного активіста, що незаконно утримуються в СІЗО».
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.