Підбито чимало підсумків минулого року, з яких робимо висновки про його економічні, кліматичні, демографічні та інші особливості. Та для багатьох вони не мають особливого значення, бо у цих людей сталися незрівнянно важливіші події, які поділили життя на «до» і «після». Тепер вони можуть святкувати не один, а два дні народження, адже минулого року врятувалися зі смертельної пастки.

У грудні 2021-го 84-річна Ніна Сітак пішла з дому — і не повернулась. Сталося це у Пустовійтівці на Сумщині — знаменитому селі неподалік Ромен, де народився останній кошовий отаман Запорозької Січі Петро Калнишевський. Із біографією цього героя, ніби зробленого із криці, обізнані всі свідомі українці: запроторений російською імператрицею аж на 25 років на Соловки, він пройшов і крізь цю катівню, проживши загалом 112 літ.

Мабуть, приховане щось особливе у пустовійтівській землі, бо і 84-річна Ніна Сітак, мешканка цього села, вижила, провівши дві доби на холоді. 14 грудня, коли зникла бабуся, вночі вже стояла мінусова температура, а знайшли Ніну Іванівну тільки 16 грудня. Її спасіння на Сумщині вважають справжнім передноворічним дивом.

— Це люди особливої закваски, — каже помічник начальника розташованого у Ромнах Міжрегіонального центру швидкого реагування ДСНС України Валерій Шакутько. — Якось був випадок, коли нам довелось рятувати немолодого чоловіка, котрий впав у колодязь. Була вже глибока осінь, і він провів у холодній воді чимало часу. Коли ми доправили врятованого до лікарні, всі були дуже здивовані, що він нічого серйозного не підхопив.

За словами Валерія Шакутька, бабуся із Пустовійтівки рятувалася від холоду в очереті, а знайшли її кінологи завдяки чотирилапим помічникам. Пошуками охопили величезну площу — майже 7 тисяч квадратних кілометрів. Ніну Іванівну одразу ж доправили до лікарні, але вона виявилась, якщо так можна сказати, «у відмінному стані».

Минулого року рятували людей лікарі, правоохоронці, небайдужі сусіди та випадкові перехожі. Але в центрі нашої уваги сьогодні — співробітники Державної служби України з надзвичайних ситуацій. За словами співробітника сектору зв’язків зі ЗМІ Головного управління ДСНС України в Сумській області Євгена Могиленця, 2021-го професійні рятувальники понад три тисячі разів виїжджали на ліквідацію пожеж та усунення наслідків інших небезпечних подій.

— Людей визволяли із вогню, із замерзлих водойм, з понівечених автомобілів та інших пасток. Траплялися і зовсім неординарні випадки. У Лебедині хлопчик застряг у металевій огорожі спортмайданчика. Довелось її розрізати, причому дуже обережно, щоб не травмувати дитину. У Сумах на зупинці громадського транспорту у схожу пастку потрапила нога маленької дівчинки. На півночі Шосткинського району, біля містечка Дружба, ноги механізатора затисло жаткою комбайна. Звільняли його рятувальники разом із медпрацівниками. А в самій Шостці вдалось врятувати жінку від падіння з вікна багатоповерхового будинку. До трагедії залишались лічені секунди, та рятувальникам їх вистачило, щоб за допомогою висувної драбини зняти жінку з металевого відливу на зовнішньому боці вікна... А в Сумському районі зник 7-річний хлопчик, котрий вирушив до лісу назбирати ягід. На щастя, це трапилося влітку, тож рятувальники мали певний часовий ресурс. До пошуків долучилися водолази та кінологи ДСНС, поліцейські, військовослужбовці, волонтери і місцеві жителі. У повітря підняли кілька дронів і вертоліт Держприкордонслужби. Малолітнього мандрівника знайшли «у задовільному стані», — розповів підполковник служби цивільного захисту Євген Могиленець.

Сумська область.

На знімку: 7-річного хлопчика шукали понад 150 чоловік.

Фото надано Євгеном Могиленцем.