Попри застереження про можливі провокації, ніч на Майдані Незалежності минула спокійно. Зранку мітингувальники знову вирушили під стіни Кабінету Міністрів та Верховної Ради. Пізніше під урядовим будинком та біля центрального входу Київської міської державної адміністрації з’явилися представники виконавчої служби, які зачитали протестувальникам рішення суду про заборону блокування будівель Кабміну та КМДА. На розблокування Кабінету Міністрів мітингувальникам дали п’ять днів. Роботу ж адміністрації пристави вимагали розблокувати негайно. Водночас, як повідомили у прес-службі Державної виконавчої служби, виконання цього судового рішення не передбачає застосування примусових дій з боку влади.

Покарати винних у розгоні Євромайдану в ніч на 30 листопада пікетувальники вимагали й під стінами Генеральної прокуратури. На головному вході в будівлю ГПУ вони прикріпили плакати з написами: «Відпустіть невинних!», «Демократію не судять!», «Беркут» повинен бути покараний» та «Ні репресіям». А близько сотні активістів усю ніч блокували військову частину у Василькові, тим самим перешкоджали виїзду спецпідрозділів МВС, які там дислокуються, за ворота. Крім того, автомобілісти блокували «Беркут» на Червонозоряному проспекті в Києві, щоб не пустити на Майдан. Люди побоювалися, що спецпризначенці можуть взяти участь у силовому розгоні Євромайдану. Адже ще напередодні заговорили про стягнення внутрішніх військ до столиці. Підтвердили це і в Міністерстві внутрішніх справ.

Щоправда, у відомстві запевняють: «Поява на території Київської області військовослужбовців внутрішніх військ МВС України із військових частин, дислокованих в інших регіонах держави, обумовлена насамперед необхідністю заміни військових нарядів, які тривалий час перебувають на службі, виконуючи завдання з охорони громадського порядку під час масових заходів». Але, як то кажуть, береженого Бог береже. Адже напередодні 30 листопада Генпрокурор також запевняв, що силового розгону мирних демонстрантів не буде.

Найбільше мітингувальників обурює той факт, що «беркутівці», які жорстко побили студентів, досі не понесли жодної відповідальності. Поки чиновники запевняють, що триває перевірка і незабаром винні будуть покарані, затриманих під час подій на Банковій активістів звинуватили в організації масових безладів і взяли під варту на два місяці (всім затриманим загрожує від 5 до 8 років в’язниці). Хоча докази їхньої вини, за словами опозиціонерів, дуже сумнівні.

На своїй посаді й досі залишається головний міліціонер столиці Валерій Коряк. В інтерв’ю одному з телеканалів після допиту в Генпрокуратурі він повідомив, що лише відсторонений від виконання робочих обов’язків. Хоча на нараді з міністром внутрішніх справ запропонував прийняти його відставку. Головний міліціонер столиці наголосив, що відповів на всі запитання слідчого щодо подій на Майдані 30 листопада: «Думаю, там дійсно є занадто таке потужне застосування спецзасобів, можливо, можна було обійтись і меншими силами, як то кажуть. Нині це питання вивчається, буде надана оцінка усім, хто там був, і керівникам, і мені у тому числі», — пояснив він.

Водночас очільник МВС Віталій Захарченко заявив, що «правоохоронцям уже відомо про частину організаторів та координаторів правопорушень, які мали місце у Києві в період з 24 листопада до 1 грудня». «Частину активних учасників безладів уже затримано, відкрито низку кримінальних проваджень. Спектр учинених зловмисниками посягань коливається від випадків хуліганських дій до захоплення будівель органів влади та заподіяння тілесних ушкоджень правоохоронцям», — цитує слова міністра прес-служба відомства.

Про відповідальність перед законом мітингувальників за захоплення будівель попередив і Генеральний прокурор Віктор Пшонка. «Стосовно усіх захоплених приміщень є рішення суду з чіткою вимогою звільнити захоплені будівлі», — заявив він. Як відомо, під контролем прихильників євроінтеграції та перезавантаження влади знаходяться будівля КМДА, Будинок профспілок та Міжнародний центр культури та мистецтв (колишній Жовтневий палац).

І поки представники влади попереджають про відповідальність, активісти намагаються розшукати зниклих після подій на Майдані людей. Як повідомила на своїй сторінці у Facebook народний депутат від партії «Батьківщина» Олеся Оробець, уже вдалося віднайти 21 особу із 34.

«Вони живі, здорові, переважна більшість нині з родичами, хоча є й такі, що повернулися на Майдан і готові стояти до кінця», — написала вона. Доля ще 13 осіб наразі невідома.

ТИМ ЧАСОМ

Глава МВС Віталій Захарченко дав указівку працівникам органів внутрішніх справ утримуватися від застосування сили стосовно учасників мирних акцій. А також попередив організаторів цих акцій про спільну відповідальність за безпеку їх учасників.

Безплатна кава і їжа для учасників протестних акцій на вулиці Інститутській.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.

Біля Київської міської державної адміністрації в рамках загальнонаціонального страйку та Євромайдану було піднято стяг Європейського Союзу.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.