Під стінами Верховної Ради з боку Маріїнського парку традиційно вирує мітинг прибічників Партії регіонів із виступами народних депутатів і піснями, закликами до єднання та мирного врегулювання політичного протистояння.

Промовці-депутати у своїх виступах наголошують, що протистояння на вулицях може поглибити і без того складну ситуацію у державі. Олег Царьов провів паралелі з арабськими країнами, де після масових заворушень значно погіршилася криміногенна ситуація. Зокрема, жінки бояться виходити на вулиці через часті випадки гвалтувань. «Ситуація в країні і так складна, — сказав депутат. — Однак якщо буде політична нестабільність, буде ще гірше». Євген Карташов наголосив, що будь-яка держава, яка себе поважає, має обстоювати власні національні інтереси і не підписувати угоди, які можуть погіршити економічний розвиток. Водночас промовці підтверджують, що курс України до європейської інтеграції залишається незмінним, а в процесі перемовин з Євросоюзом щодо підписання угоди про асоціацію лише взято паузу, їх не припинено.

Політики також висловлюють думки, що опозиція, не маючи більшості в парламенті, не має права висувати ультиматуми. Тим паче такі, які можуть призвести до некерованості та дестабілізації у країні. І пропонують зробити парламент основним місцем для перемовин між опозиційними та провладними політичними силами.

Мітингувальники під стягами Партії регіонів — це переважно приїжджі із східних та південних областей України, більшість із яких — чоловіки 25—35 років спортивної статури, у чорних куртках, спортивних або лижних костюмах, схожі на безробітних або людей непевного роду занять. Вони стоять навколо сцени або гуляють Маріїнським парком у бік метро «Арсенальна». Дехто з активістів говорить, що прийшли «підтримати Президента і євроінтеграцію». Всі підступи та вулиці, які ведуть до Верховної Ради, заблоковані автобусами з правоохоронцями. Однак ситуація спокійна.

 

ПОЗИЦІЯ

Народний депутат України (Партія регіонів) Іштван ГАЙДОШ:

 

— Верховна Рада — це місце, де всі політичні сили можуть знайти легітимний вихід із нинішньої ситуації. На парламент покладає сподівання й ЄС. Але, на жаль, опозиція відмежовується від цих переговорів. Відмовились брати участь у засіданні круглого столу, який запропонував зібрати Голова Верховної Ради, і блокують роботу парламенту. Проте, вважаю, що сьогодні нам потрібно зробити все, щоб сісти за стіл переговорів, зберегти в країні мир і злагоду, налагодити суспільний діалог.